Anadolu’nun ihracata bakışı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen Meclis Üyeleri Bilgilendirme Seminerleri (MÜBS) 4 aylık bir maratonun ardından bu yılki seminerlerinin ilk bölümünü tamamladı.
Anadolu iş insanları ile pek de mümkün olmayacak kadar geniş çapta bir iletişimi bu seminerler aracılığı ile kurduğumuzu söylemek hiç de abartılı olmaz. Türkiye'nin her yanından gelen odalar ve borsaların meclis, yönetim kurulu üyeleri ve başkanlarının bir çoğu ile birebir görüşme olanağı bulabildik. Seminerler sırasındaki karşılıklı tartışmalarımızda da çoğunun düşüncelerini ve fikirlerini dinleyebildik. TOBB Eğitim Müdürü ve seminerlerin akışını sıkı bir denetim altında tutan Halil Sait Güler’in isim babası olduğu “İhracatta 5N 1K“ sunumumuz, Anadolu iş insanının ihracata bakış açısını ve görüşlerini derinlemesine algılayabilmemize yol açtı.
Türkiye'nin ilk 1000 ihracatçısının performansı üzerinden yaptığımız Türkiye ihracatçısının ve KOBİ’lerin ihracattaki durumu yorumlarının oldukça ilgi çektiğini gördük. Dünyanın en büyük 15 ihracatçı ülkesinden sekizinin, aynı zamanda ilk 15 gıda ihracatçısı ülkeler arasında yer almasının getirdiği yorumları dinledik. Hepsinden önemli olanı ise neden ihracat yapamıyoruz ve var olan ihracatımızı neden arttıramıyoruz konuların ortaya çıkardığı yorumlar. Başlıklar halinde sıralayacak olursak;
İhracat hakkındaki bilgilerimiz yetersiz, uygulamalar, destekler, riskler v.b. bir çok konuda bilgimiz ya yok ya da kulaktan dolma.
İhracat pazarları hakkındaki bilgilerimiz, sağlam temellerden ziyade medyatik bilgilere ve iş hayatında dolaşan dedikodulardan kaynaklanıyor. Bilimsellikten ve sistematik olmaktan uzak bilgiler yanlış yönlenmelere ve heves kırıcı başarısızlıklara yol açıyor.
Yabancı dil konusunda ciddi sıkıntılar var. Komşu ülkelerle, sınıra yakın illerin biraz avantajı olsa da küresel pazarlar açısından bakılınca, iletişim sorunu had safhada
Eleman ve doğal olarak nitelikli eleman sorunu büyük şehirlere kıyaslandığında, işi engelleyen boyutlara varmış bir durumda.
Kalitemiz yetersiz, zira işletmelerin çoğunluğu sürdürülebilir kalitede üretim yapmayı henüz başaramamış bir durumda.
Kapasitelerimiz yetersiz, çünkü kapasite kullanım oranlarımız düşük bile olsa, talep artışı ve iniş çıkışları halinde, dengeli üretim yapma imkanlarımız kısıtlı seviyede
Finansman sıkıntısı da ihracata yönelmeyi engelleyen başka bir unsur. Ucuz ve erişilebilir finansman olması halinde olayların hızla değişmesi çok mümkün.
Girdi maliyetlerimiz, başta enerji maliyetleri olmak üzere çok yüksek.
Maliyetlerimiz nedeniyle de uygun fiyatlandırma yapamıyoruz.
İhracata sağlanan devlet destekleri ile Dahilde İşleme Rejimi gibi konularda bilgi yetersiz
Bir çok konuda görünen yetersizliklerin getirdiği bir çekingenlik ve hatta korku mevcut
Bu saydıklarımız, tespitlerimizin bir kısmının özeti.
Ancak görünen o ki gerçekten “Eğitim Şart”. Anadolu iş insanlarının ihracat konusunda bilgi dağarcıklarının artırılması, farkındalıkların artırılması için Anadolu’ya yönelik eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinin yoğunlaştırılması gerekli. TOBB bunun kapısını iyi aralamış.