Anadolu’dan dört haberde genç işsizlik ve tarım...
TÜİK’in temmuz ayı işgücü verilerinde genç işsizliğin yüzde 19.9’a ulaşmış olmasını Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, genel işsizlik oranının 10.7’ye yükselmesini de Kocaeli Sanayi Odası Başkannı Ayhan Zeytinoğlu değerlendirip önemli uyarılarda bulunuyorlar. Tarımla ilgili olan iki haberden birinde Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Nafiz Kaya “Tarım Platformu” kurulmasını öneriyor. Diğerinde Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, çevredeki merkezlerde üretilen ürünlerin de içinde yer alacağı Türkiye’de ilk “Tarım AVM”sini kurma planında olduklarını açıklıyor.
Ayhan Zeytinoğlu, “İşsizlik artıyor, ama eleman bulamıyoruz” diyerek, yaşanan şu olayı aktarıyor: “Gebze’de bir firmamız 100 işçi istihdamı için İŞKUR’a başvurdu. İŞ- KUR 6 bin kişiye çağrıda bulunmasına rağmen sadece 42 kişiden dönüş oldu. 30 kişi işe alındı. Hala iş açığı devam ediyor. İşsizlik oranlarıyla örtüşmediğini görüyoruz.”
Zeytinoğlu, esas çözümün mesleki eğitim olduğunu, mesleki eğitimdeki yapısal reformların sonucunu uzun vadede görebileceğimizi, ama sonucun kalıcı çözüm olacağını söylüyor.
Müjdat Keçeci ise genç işsizliğin büyük tehlike olduğunu belirterek, “Bizim milli servetimiz olan genç işgücümüzü değerlendiremiyoruz. Birçok ülkeye göre avantajımız olan bu gücümüzü pozitife çeviremiyoruz. OECD’nin ‘Bir bakışta toplam 2016’ raporuna göre ülkemizde 15- 29 yaş arasındaki yaklaşık her 10 gençten 3’ü hem okumuyor hem de bir işte çalışmıyor. Türkiye bu oran ile 35 OECD ülkesi arasında birinci sırada. Türkiye’de 15-29 yaşındaki nüfusun 28.4’ü ne istihdama katılıyor ne de eğitim alıyor. OECD, Türkiye’de ‘çalışmayan ve eğitim/ öğrenim görmeyen’ gençlerin ekonomiye üretime katılmamaktan kaynaklanan ‘maliyetinin’ GSMH’nın yüzde 3.4’ü yaklaşık 25 milyar dolar olduğunu açıkladı. OECD tarafından açıklanan bu resmi verileri ciddiye alıp önlem almazsak, ileride bu durum daha büyük tehlike olarak karşımıza çıkacaktır. Avantaja çevirmemiz gereken genç işgücümüz, şu halde milli servet kaybımız oluyor.”
Gelelim iki tarım haberlerine... Nafiz Kaya, Bursa’da üreticilerin sıkıntısı üretmek değil, pazarlama diyerek üreticilerin yaşadığı olumsuzlukları sıralarken, “2014’te kaynak aktarılmadığı için Karacabey’de domates çiftçisini batırdık. O günden bugüne borçlu girdiler. 2015’te zeytinde dondan kaynaklanan zararlarla karşı karşıya kaldık. Yetkili kurumlara ilettik, çiftçiye katkı yaratılamadı. Bugün itibarıyla yüzde 90’ı Bursa’da üretilip yüzde 80’i ihraç edilen Bursa siyah incirinde sıkıntı yaşadık. Geçen yıl 5-6 lira ödenirken bu yıl çiftçiye 1-1.5 lira ödeme yapıldı. İncir üreticimizi bu yıl batırdık” bilgilerini aktarıyor. Çözüm önerisinde bulunurken ise “Bursa kuvvetli bir tarım platformu kurup, koordinasyon sağlamak zorunda. Çiftçi sıkıntıları yaşamadan önce veya yaşadığında kurum ve kuruluşlarıyla bu sıkıntılara önlem alabilacak durumda olmalıyız” diyor.
Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan da ilçe nüfusunun tarımdan geçimini sağladığını belirterek, Karacabey- Bursa yolu üzerinde Bakırköy’de 48 bin 300 metrekarelik alana modern bir hal ve Bandırma yolunda 200 dönüm üzerine Türkiye’nin ilk Tarım Ürünleri AVM’sini kuracaklarını belirterek, “Nerede tarım orada varım” sloganıyla, çevre ilçeleriyle işbirliği içerisinde olma kararında olduklarını söylüyor. Ali Özkan, sebze meyve hallerinden İstanbul-Bursa–İzmir otoyol projesine bağlı olarak Türkiye’nin iki kentine 2 saat gibi kısa sürede ürün gönderebileceklerini belirterek, “İstanbul Kadıköy’deki manav ve marketlere Bayrampaşa Hali’nden gidebilecek kadar sürede Karacabey’den ürün ulaştırılabileceğini” açıklıyor. Kuracakları Karacabey Hali avantajını değerlendirmek için çiftçi ve kamuda yetkililer ile görüşmeler yaptıklarını söylüyor.
Bu haberler sanayicilere kulak verip istihdam için önerilerini hayata geçirmek, tarımcıların sorunlarını çözme girişimlerine destek vermek gerekir diye bu haberleri aktardım, düşüncelerimi sundum.