Anadolu’da ekonominin çarkları yavaşlamamalı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

DÜNYA gazetesinde de söyleşileri yayınlanan iktisatçı Ege Cansen diyor ki;

“15 Temmuz lanet darbe girişimi insanları korkutmuştur. Dar gelirli emekçiler işlerini kaybetmekten, zenginler de servetlerinin azalmasından korkmaktadır...

İşte bu yüzden finansal piyasalarda “borsanın çökmesi”, “döviz ve altın fiyatının yükselmesi”, “faizlerin çıkması”, “tahvil fiyatlarının düşmesi” gibi dalgalanmalar oluşur. İngiltere halkı, AB'den ayrılma kararı alınca ortaya çıkan finansal piyasa oynaklığı, Türkiye'de de lanet darbe girişiminden sonra ortaya çıkmıştır. İkisi de aynı sebepten doğmuştur. Sis dağılmaya başlayınca, değişimler trend çizgisine geri gider.

Fethullah Gülen hareketi, “FETÖ” (Fethullahçı Terör Örgütü) kısaltması ile açıklanamayacak kadar derin ve geniş bir sosyal oluşumdur. Bu bir “İslami İnkılâp'tır. (İhtilâl)” 

Kuşkum yok ki; Fethullah Gülen ile gönül bağı olan ve bu harekete maddi ve manevi destek sağlayan, aileleriyle birlikte sayıları milyona varabilecek esnaf ve işadamlarının ekseriyeti “darbeci” değildir.

Onun için bu “Fethullahçı” temizleme kampanyası aşırıya kaçmamalıdır. Eğer kaçılırsa, şimdi finansal ekonomiyi etkileyen geçici dalgalanma, o zaman reel ekonomide daha uzun süren olumsuzluklara yol açabilir.”

Ege Cansen’in bu uyarısı çok, hem de çok önemli. Kişisel dini inanç ve bağlantılarla, Fethullah Gülen’e sempati duydukları bilinenlerin, eğer  sempati dışında son eylemlerle bir bağları yok ise, tamamını terör örgütü  üyesi olarak görmek yanlış olur.

Anadolu’da, henüz kurumsallaşmamış, aile işletmelerinin başında bulunanların, inançlarına ve sempatilerine göre değerlendirmek, “ayrımcılığa” gitmek, bu tür değerlemelere göre ticari, sınai işletmelerine ayrımcılık uygulamak, Anadolu ekonomisine büyük zarar verir.

Ege Cansen’in anlatımı ile 15 Temmuz rezil darbe girişiminde yer alanların, mutlaka cezalandırılması gerekir. Çünkü ortada bir eylem vardır. Suç vardır. Silah kullanmak, Anayasal düzene karşı hareket vardır.

İktidar, başarısız darbe girişiminde sorumluluğu olanları cezalandırmak için gereken tedbirleri aldı. Alıyor. Hükümet aynı zamanda ekonominin normalleşmesini sağlamak için büyük çaba gösteriyor.

İşte bu tabloda, Anadolu’nun her köşesinde, küçük veya büyük yerleşim yerlerinde, esnafın, KOBİ sahiplerinin, sanayicinin işlerine güçlerine bakmaları, üretimi, istihdamı sürdürmeleri çok önemlidir.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018