Anadolu'yu DÜNYA'ya açan gazetecidir

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Nezih Demirkent'in ölüm yıldönümünde düzenlenen "Anma Toplantısı"nda, bugün Anadolu'dan gelen işadamları ile birlikte ekonomiyi konuşacağız.

Nezih Demirkent, Anadolu'yu DÜNYA'ya açan gazetecidir.

Anadolu üreticisi, 1950'li yıllarda Demokrat Parti'nin karayolu projelerini başlatması ile pazara bağlandı. Kabuğunu yırttı.

Fakat Anadolu üretici yıllar boyu ilgi alanı dışında kaldı. Anadolu'da imalat sanayiindeki gelişme ile ilgili bilgiler bulundukları bölgenin dışına çıkamadı.

Türk medyası (maalesef) Anadolu'da olan bitene, özellikle imalat sanayiindeki gelişmelere gereğince yer ayıramadı.

Nezih Demirkent, bu zinciri kırdı. Anadolu imalat sektörü ile ilgili gelişmelerin, bilginin, haberin dünya'ya akışının yolunu açtı.

Osman Arolat anlatırdı: "Nezih Bey, Anadolu toplantılarını çok seviyor. Her Anadolu gezisine katılmak istiyor. Katıldığı toplantılarda da hem Nezih Bey'e hem DÜNYA Gazetesi'ne büyük ilgi gösteriyorlar. DÜNYA Gazetesi, Anadolu'nun sesini duyuran tek gazete durumunda olduğundan, her gidilen yerde herkes derdini anlatmaya çalışıyor" derdi.

Nezih Demirkent, DÜNYA Gazetesi ile Türkiye'de çok büyük bir boşluğu doldurmayı başardı. Medyanın unuttuğu Anadolu ile yakın ilgi kurdu. Bu ilgiyi giderek artırdı, Anadolu'nun her köşesindeki ekonomik faaliyet DÜNYA sütunlarına yansıdı.

Bölge toplantılarıyla bölgelerin sorunları toplu olarak gündeme getirildi. Bölge temsilcilikleri, bölge ekonomisindeki güncel olayları izleme imkânını verdi.

Anadolu'nun sesini duyuran tek ekonomi gazetesi özelliği DÜNYA'yı büyük şehirlerden ve dünyadan koparmadı ve Anadolu haberi ile büyük şehirlerin ve dünyanın haberi dengeli verildi.

Büyük sanayiciden küçük esnafa, özel sektör kuruluşları yöneticilerinden kamu personeline kadar her kesimdeki okuyucu bu nedenle DÜNYA'ya ilgi duydu.

Bütün bunlar bir günde olmadı. 1981 yılından buyana önce Nezih Demirkent ve daha sonra kızı Didem Demirkent ve onların kaptanlığında çalışanlar gazetenin bu çizgiye ulaşmasını sağladı.

Nezih Demirkent, nasıl bir kaptanlık yaptı?

. DÜNYA'ya yepyeni bir kimlik verdi. Bu kimliği ile DÜNYA, hem bir boşluğu doldurdu hem de talik edilemez, bir basın organı haline geldi.

. Yan yayın ve dağıtım kuruluşları, DÜNYA'nın mali yapısının güçlenmesini, mali bakımdan kendi ayakları üzerinde durabilen bir gazete olmasını sağladı.

. DÜNYA, tarafsızlığı, bağımsızlığı, ciddiyeti ile saygın bir gazete oldu.

. DÜNYA, bir gazetecilik okulu olarak çok sayıda gencin yetişmesine imkan sağladı.

Elli yıllık gazeteci, yirmi yıllık DÜNYA Gazetesi patronu Nezih Demirkent'i birikimleri, cesareti ve iyiyi daha iyiyi arayışı ile daha başka şeyler yapabilecek noktada iken kaybettik.

Her ölüm bir kayıptır. Nezih Demirkent'in kaybı, ailesi, yakınları, sevenleri için bir kayıptır. Bunlara ek olarak DÜNYA Grubu için bir kayıptır. Buna da ek olarak Türk basın sektörü için bir kayıptır. Nezih Demirkent, Türk basın camiasında "akil"i, dengeyi, serinkanlılığı, ilericiliği temsil eden bir

"patron" idi. Gazeteciler Cemiyeti'ndeki başkanlık görevinden çok önce ayrılmış olmasına rağmen, basın sektöründe "manevi başkanlığı" kabul görmüştü.

Bütün bunlar Nezih Demirkent'in bu sütunda daha önce de değinilen özellikleridir.

Nezih Demirkent, 11 Şubat 2001'de yaşama veda etti.

Ölümünden sonra kızı Didem Demirkent, Başyazarımız Osman S.Arolat, Genel Yayın Yönetmenimiz Hakan Güldağ ve DÜNYA çalışanları Nezih Demirkent'in Anadolu bağını ve DÜNYA geleneğini sürdürüyor.

Gelenek haline gelen "Nezih Demirkent'i Anma Toplantısı"nda her yıl Anadolu'nun değişik merkezlerinden oda ve borsa başkanları İstanbul'da buluşuyor. Anadolu'nun üretim gücü, sorunları, çözüm önerileri tartışılıyor. Bu görüşler DÜNYA aracılığı ile kamuoyuna, ülkeyi yönetenlere ulaşıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018