Anadolu'da alış veriş AVM'lere kayıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Anadolu şehirlerinde,  yerleşim bölgelerinin tam ortasında açılan Alışveriş Merkezleri (AVM)

ticaret hayatında önemli değişime yol açıyor. Yerel ticarethaneler kapanmak zorunda kalıyor.

Yeni açılan AVM'ler içindeki iş yerleri genelde şehirlerin dışından gelenlerce işletiliyor. Zincir mağazaların şubeleri oluyor. Ve de bu mağazalarda yerel ürünlerin satışı giderek imkansız hale geliyor.

Halbuki yerel kasap, yerel tuhafiyeci, yerel perdeci, yerel hırdavatçı, yerel gıda mağazası belli ölçüde yerel üreticinin malını pazarlıyor.

Şehirlerdeki AVM'leri sadece kiranın değil, ticaretten elde edilen paranın da yöre dışına kaymasına yol açıyor.

İlginç olan Anadolu'da açılan AVM'lerin yeni olmalarına, sayılarının sınırlı olmalarına rağmen iş hacimlarının süratle büyümesi,

Bir süre önce Anadolu'daki AVM'lerin 2010 yılının ilk yarısındaki iş hacimlarine ait bilgiler yayınlandı. Bu bilgilere göre Anadolu'da bulunan AVM'lerin 6 aylık cirosu 6,5 milyar liraya ulaşırken İstanbul'dakilerde ciro 6,1 milyar lira olarak gerçekleşmişti. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi'nin ilk yarıyıl sonuçlarına göre tüm AVM'ler yılın ilk 6 ayında 12,6 milyar lira ciro elde etmişti. Buna göre 2010 yılında yıllık cironun 25 milyar liraya ulaşması bekleniyordu. Anadolu şehirlerinde AVM'lere yılın ilk 6 ayında giren insan sayısı 270 milyon kişi iken bu sayı İstanbul'da 225 milyon kişi olmuştu. 2010 yılının tamamı için tahmin edilen ziyaretçi sayısı 1,1 milyar kişi idi. Yılın 12 ayına ait göstergeler yayınlanınca, tablo daha açık olarak ortaya çıkacak.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından 18 ilde bin 200 haneyle yüz yüze görüşülerek yapılan AVM Tüketici Algı Araştırması'nın sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı.

Buna göre göre tüketiciler Anadolu AVM'de zaman geçirme konusunda İstanbul'u geride bıraktı. Araştırmaya göre 2009 yılında tüketiciler AVM'lerde ortalama 1 saat 53 dakika kalırken 2010 yılında bu süre 2 saat 24 dakikaya çıktı. Ziyaret sürelerinde Anadolu'daki AVM'ler daha uzun süreli ziyaretçi ağırladı.

Buna göre İstanbul'da ortalama ziyaret süresi 137.6 dakika iken Anadolu'daki süre 160.3 dakika olarak gerçekleşti.

Araştırmaya göre müşteriler 2009 yılına göre 2010'dan 10 TL daha fazla harcama yaptı. 2009'da AVM'lerde kişi başı harcama ortalama 75.7 lira harcarken, 2010'da harcama tutarı 85.4 lirayı buldu. Ayrıca elde edilen sonuçlara göre 2010 yılında dışarıda yenen iki yemekten birisi de AVM'lerde gerçekleşti.

Tabii ki organize ticaretin Anadolu'ya yayılması önemlidir. Tabii ki AVM'leri Anadolu'da ekonomiyi ve sosyal hayatı canlandırmada etkili olmaktadır. Ancak unutulmasın. İnsanların tüketebilmeleri, para harcamaları üretmelerine, para kazanmalarına bağlıdır. Anadolu şehirlerinde ticari faaliyet önemlidir.

Ticari faaliyet AVM'lerin rekabeti ile ölür, bir yanda ticaretin geliri yok olurken, ticaret dışı gelirler de AVM'ler aracılığıyla yöre dışına taşınır ise, Anadolu şehirleri ekonomik bakımdan zayıflar. Kurur. Bunu da dikkate almak gerekir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018