Anadolu şehirlerinin ekonomik büyüklükleri arasında farklar var
Türkiye’de büyüğü ile küçüğü ile bakkalı ile fabrikası ile terzisi ile konfeksiyon fabrikası ile 3 milyona yakın işletme var.
Türkiye genelinde bilanço beyan eden işletmelerin 2013 yılı net satışları ciroları 3 trilyon 688 milyar TL.
Şimdilerde Anadolu’da her ilde birden çok sanayi sitesi, organize sanayi bölgesi var. Sanayi siteleri ve organize sanayi bölgelerinde üretim yapılıyor. Sonra ciro denilince sadece imalat sanayii cirosu yok. Tarım üretiminin cirosu var. Toptan ve perakende ticaretden, ayakkabı tamircisine,eczacıdan nakliyeciye değişik meslek erbabının cirosu var. Anadolu’da adı öne çıkmış, sanayileşmede ileri şehirlerimizin acaba ekonomik büyüklükleri nedir?
Tabii ki ciro (net satış hasılatı) tek başına bir ilin ekonomik büyüklüğünün göstergesi olamaz ama, genelde ilin ekonomik gücünü ortaya koyabilir.
Bizim 2 eksiğimiz var :
1. Ekonomimizin envanterini henuz çıkaramadık.
2. Her ilde, her şehirde sektörlerdeki (tarım-sanayi-ticaret-hizmetler) aylık değişimi izleyemiyoruz. Aslında envanter ve izleme işini TOBB’un yapması gerekir. TOBB’un ülke genelindeki teşkilatı, bilgisayar sistemi, TOBB’un kurduğu üniversitenin teknik desteği ile bu olmayacak iş değildir.
Bu eksiği , Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucu oluşturulan ve kamunun kullanımına açılan “Girişimci Bilgi Sistemi” kapattı. Bu sistem bir . Türkiye ekonomisinde işletme,sektör,şehir ve bölge bazında bir envanter çalışması. Bilgiler güncel ve 2006- 2013 dönemini kapsıyor. Böylece zaman serisine dayalı analizler yapmak da mümkün.
Girişimci Bilgi Sistemi’nde her ilin toplam cirosu var. Sadece o kadarla da kalmıyor, her ilin toplam cirosunun diğer illere nasıl dağıldığı, her ilin diğer illerin cirosundan ne pay aldığı da izlenebiliyor.
2013 Yılında Türkiye genelinde gerçekleşen toplam 3 trilyon .688 milyar TL.lık net satışlarda İstanbul ‘un payı yüzde. 39.2 oranında.
İstanbul’dan sonra net satışlardan en büyük payı alan il Ankara. Payı yüzde 8.3 oranında.
İzmir’in net satışlardan aldığı pay yüzde 6.3,Kocaeli’nin yüzde 5.0,Bursa’nın yüzde 4.1 oranında.
Türkiye genelinde topolam net satışlara göre iş hacmı büyüklüğünde G.Antep 7’inci sırada, satışlardaki payı yüzde 2.2 oranında. Konya ise yüzde 1.8 pay ile 11’inci, Kayseri yüzde 1.3 pay ile 16’ıncı sırada yer alıyor.