Anadolu olan bitenden nasıl etkileniyor; izleyen, bilen var mı?
Dışarıda ve içeride önemli olaylar oluyor.
Dışarıda:
- ABD'de, AB'de süregelen krizlerin kendilerine özgü durumu var. Bu krizler nedeniyle para miktarı azalıp çoğalıyor. Para akımları yön değiştiriyor. Finansal müesseseler sarsılıyor. Piyasalarda talep düşüyor.
- Dünyadaki para akımlarının yön değiştirmesi ve risk korkusu ile Türkiye'ye olağan döviz girişlerinde azalma ortaya çıkmaya başladı.
- Doların, altının, petrolün ve emtianın değeri bizim kontrolümüz dışında değişiyor.
İçeride:
- Öncelikle döviz fiyatı artmaya başladı. Döviz fiyatı artışının arkasında kriz kadar, Türkiye'nin yatırımcılar için riskinin artması var.
- Döviz girişi aksamaya başlayınca daha önceki ihalelerde yüksek fiyatlarla yükümlülük altına girenler kredi bulmakta zorlanıyor. Kâr-zarar hesapları değişti
- Hükümet önce talebi frenlemek istedi. Ardından durgunluk tehlikesi var diyerek piyasaya hareket getirici önlemler aldı.
- Göstergeler içeride üretim yavaşlaması tehlikesine işaret ediyor.
- Bu yıl tarım ürünü iyi diye sevinilirken seller tarımda ciddi zararlara yol açtı.
Bunlar önemli başlıklar. Ama bu başlıklara daha bir çoğu eklenebilir.
Acaba dışarıda ve içeride olup bitenler Anadolu'yu nasıl etkiliyor?
Anadolu kim? Anadolu KOBİ, esnaf ve çiftçi demek .
Acaba bütün bu değişim KOBİ'leri, esnafı, çiftçiyi nasıl etkiliyor.
Anadolu'da üretim yapanların durumunda ne yöne değişiklik var.
Her gün dolar, altın fiyatlarını, İMKB endeksini izliyoruz da Anadolu'da olan biteni bilmiyoruz.
TOBB her konuda başarılı işler yapıyor. Ama esas odaklanması gereken "Konjonktürü güncel olarak izleme" sistemini kurup işletemedi.
Halbuki bunu yapabilecek imkana sahip. Her yerleşim bölgesinde ticaret, sanayi odası ve borsa var. Bunların hepsinin bilgisayarı var.
Her oda, borsa, cuma günleri bilgisayarları aracılığı ile Ankara'ya basit soruların cevabını yollayabilir.
Ankara'da TOBB merkezinde bu bilgiler birleştirilerek her pazartesi TOBB tarafından Anadolu ve hatta bölge raporları yayınlanabilir.
Bu tür güncel bilgiler ekonomiye yön vereceklere yardımcı olur. At ile deve değil. Masraf gerektirmez. Eleman sorunu yok. Sadece sistem kurulacak. Sistemi kuracak ve işletecek olan da TOBB'un üniversitesidir.