Anadolu işadamlarının içte dışta yatırım hamleleri
Bugün gazetemizde yer alan haberler Anadolu işdünyasının temsilcilerinin içte ve dışta önemli yeni yatırımlar yapmakta olduğunu ortaya koyuyor. Bu güçlü akımın daha da iyi bir şekilde ortaya çıkabilmesi için bir yandan TOBB'un Türk ve Alman KOBİ'lerini bir araya getirip 3. ülkelerde ortak yatırım yapma projeleri gibi yeni projeleri de artırarak yatırımcılarımızı güçlendirmek gerekir. ayrıca rekabetçilik alanında da yatırımcılarımıza bazı katkılar yapmak gerektiğini unutmamalıyız.
Bugün gazetemizde birbiri ardından gelen Anadolu işdünyasının yatırım hamlelerinden bir bölümü yer alıyor.
Bunlardan biri de Boydak'ların Kayseri'de 2009 yılında aldıkları Erciyes Çelik'te yaptıkları yeni yatırım.
Boydak'lar Mimar Sinan OSB'de Çelik Halat'ın yeni bölümünü devreye sokarken bugüne kadarki yatırımlarının 85 milyon TL'yi bulduğunu, yakında yapacakları yatırımlarla 120 milyon TL'ye ulaşacaklarını söylüyor. Mustafa Boydak, törende yaptığı konuşmada yatırımcı olarak bu konuda bilgi veriyor.
Törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Taner Yıldız ise Boydak'ların bu alanda elde ettikleri malzemeyi Musul-Kerkük arasındaki iletim hattında kullanıldığını belirtiyor ve bu alanda Türk sanayinin önemli atılımlar yaptığını açıklıyor. Türkiye'de 1 milyon kilometrelik elektrik dağıtım ve üretim hattına sahip olduklarını belirten Bakan 10 yılda bu alanda 2.7 milyar TL'lik yatırım yapıldığını, 3 yıl içinde de benzeri bir çok yatırımın yapılacağını açıklıyor.
Çoşkunöz firması da Tataristan'da Ford Sollers için büyük ve orta boy ölçekli pres parçaları ve kalıbı üreten yeni bir tesisi açacaklarını belirtiyor.
60 yıllık Çoşkunöz firması otomotive yönelik komple araç sac parçaları üretimine Tataristan'da başlayacak ve bu çalışmaları dünyanın en büyük kamyon markalarından biri olan Kamaz fabrikasına üretim olarak kullanacak.
Kamaz fabrikasını 1990'lı yılların ortalarında TOBB ile birlikte gittiğim bir gezide gezmiştim. Bu fabrika Sovyet Brejner döneminde tek çatı altında en büyük entegre üretim tesisi olarak kurulmuştu. Bütün Asya'ya ve SSCB'ye kamyon üretimini amaçlıyordu. Fabrikanın üretim bandı 1900 metreden daha uzundu ve ancak bizi araçlarla gezdirebildiler. Fabrikanın çevresini gezmeye kalktığımızda da 1.5 saat almıştı. Bu fabrika daha sonra önemli bir yangın geçirdi ve ABD'lilerle ortaklaşa yeniden dizayn edildi. Şimdi öğreniyorum ki Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov'un katılımıyla düzenlenen Türkiye Tataristan otomotiv ve ticaret yatırım anlaşması içerisinde Çoşkunöz de yer alıp bu alanda Ford ile birlikte üretime katkıda bulunacaklarmış.
Biri başka yatırım da su arıtma tesisleri için yapılan yatırım.
Avrupa ve Ortadoğu'nun önde gelen su arıtma tesisi Waterbox Ankara'da yeni bir üretim tesisini harekete geçirdikten sonra kapasitesini 5 kat artıran fabrikası ile 2013 yılında 20 milyon TL'lik bir ciro amaçlıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ermiş son yıllarda gelişen su arıtma teknolojileri sayesinde su arıtmasında en güzel ve en sağlıklı suyu ürettiklerini ve dönüştürdüklerini, 2000'li yılların başında 100 metrelik tesiste başladıkları çalışmalarını bugün 10 bin m2'lik bir tesisle devam ettiklerini söylüyor ve bunu Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyük su arıtma tesisi olduğunu söyleyerek yeni dönemdeki amaçlarının ABD'ye de ihracat yapmak olduğunu kaydediyor.
Diğer bir başka yatırım da Malezya'da Evyap tarafından hayata geçirilecek.
Evyap, Malezya'da oelokimya tesisi kuruyor. 2014 başında üretime geçmesi planlanan tesis tek çatı altında dünyanın en büyük oleokimya tesisi olacak. Singapur'a 50 kilometre mesafedeki Jahor 'da kurulacak fabrika için 130 milyon dolar yatırım planlanmış. Malezya, palm yağından sabun, temizlik ve kişisel bakım ürünleri hammaddesi üretilecek bu yatırım için Evyap'a 10 yıllık vergi muafiyeti de sağlamış. Evyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Evyap, 5 yılda yatırım bedelinin dönüşü olacağını hesapladıklarını belirtiyor.
Bunun dışında gazetemizde yer alan başka bir haberde de Keskinoğlu firmasının 30 milyon TL'lik iki tesisinin açıldığını öğreniyoruz.
Bütün bunlar Türkiye'nin sanayi stratejisinde yer alan Balkanlar'dan Avrasya'ya en önemli sanayi altyapısına sahip olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya koyuyor.
Ve ortaya konan bir başka gerçek de bugün artık bu gibi yatırımların daha ziyade Anadolu işdünyasının temsilcileri tarafından yapılması. O nedenle bizim için atılması gereken en önemli hamle yatırımcılarımızı en iyi şekilde desteklemek ve kendi sektörlerinde rekabetçi yapıya kavuşturmak...