Anadolu iş dünyasının öncelikli 20 sorunu

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

 

Yurt haberler servisimizin Anadolu kentlerindeki 41 sanayi ticaret odasında gerçekleştirdiği gelenekselleşen Anadolu'nun Nabzı Anketinde öne çıkan 20 sorun ağırlıklarıyla sıralanıyor. Bu tablo dün dana önemli görülen bazı sorunların geriye düştüğünü gösterirken siyasal üç konunun ilk üç sıraya yerleşmesi de siyasal sorunların çözülmesinin ekonomik açıdan ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.  

Gazeteniz DÜNYA'nın gelenekselleşen "Anadolu"n Nabzı Anketi"nin sonuçları önceliklerde önemli değişiklikler olduğunu ve önemli ağırlık farkları olduğunu ortaya koyuyor. Sonuçlar arasında en önemli saptamalarımdan birisi siyasal alandaki üç gelişmenin geleneksel sorunlarımız olarak görülen sorunların farklı bir şekilde önünde öncelikli olarak yer alması. Bürokrasi, kalifiye eleman, AB'ye giriş gibi sorunların düşük oranlarla ilk 20 içersinde geri sıralarda yer alırken, enflasyonun ilk 20 içersinde bile yer almayıp, 21. Sıraya düşmüş olması.
İlk sırada yüzde 25.20 ile terör sorunu yer alırken onu yüzde 8.54 ile Anayasa yüzde 7.72 ile komşularla ilişkiler konuları izliyor. Böylece ilk üç sırayı doğrudan ekonomik sorunlar değil, ekonominin önünün açılması için gerekli olduğunu düşündükleri siyasal sorunlar yer alıyor.
Ancak bu üç sorundan sonra art arda üç ekonomik sorun işsizlik, ekonomik canlanma gerekliliği ve cari açık yer alıyor.

Daha önceki dönemlerde çok önemsenerek ilk sıralarda yer alan bazı sorunlar ya ilk 20'nin alt sıralarına kaymış durumda, ya da enflasyon gibi ilk 20 içinde yer almıyor.
Alt sıralara kayan konular sıralamada aldıkları yerlerle şöyle: Teşvik 9, Kayıtdışılık10, büyüme 11, enerji 12, faizlerin düşürülmesi, 13, mali disiplin 14,bölgeler arası farklılık 15, bürokrasi 16, kalifiye eleman 17, vergi 18 ve AB'ye giriş 19. Sırada ve düşük oranlarda yer alıyor.
Tek tek illerin taleplerine baktığımızda illerin liman, demiryolu, havalimanı, tünel, otoyol bağlantısı gibi ulaşım geliştirme talepleri ile OSB genişletilmesi gibi istekleri öne çıkıyor.

Bazı illerin iş dünyası temsilcileri teşvik sistemindeki konumlarının iyileştirilmesi talebinde bulunurlarken,  bazıları besicilik, enerji, turizm ve sağlık gibi alanlara illerinde öncelik verici, destekleyici çalışmalar yapılmasını talep ediyorlar.
Eskişehir'in kümelenme konusunun kendi kenti aççısından önemli sonuçlar verebileceğini belirtirken, Düzce TEM bağlantısının eksikliğinin yarattığı olumsuzluğu ortaya koyuyor, Malatya kentlerinde önemli yer tutan tekstil için teşvik ve destek beklediğini ortaya koyuyor. İzmir Expo 2020 için illerinin özel olarak desteklenmesini istiyor.

Gazeteniz DÜNYA'nın Anadolu'nun Nabzı anketi Anadolulu işadamlarının sorunları tanımlamada bazı önceliklerinin değiştiğini ve siyasal bazı konulardaki rahatsızlıkların ve eksiklerin ağırlık taşımaya başladığını, geçmiş dönemlerin bazı önemli ekonomik sorunlarında ise düzelmeler olduğu düşüncesiyle o konuların geriye itildiğini gösteriyor. Ancak, bana göre bürokrasi, vergi, kalifiye eleman ve AB'ye giriş gibi daha öncelikli olması gereken bazı sorunları bu anket çalışmasında neden geriye düştüğünün de araştırılması gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar