Anadolu iş dünyasının gözünden yaşanan dönemin fotoğrafı
Yurt Haberleri Servisimiz çeşitli dönemlerde, Anadolu iş dünyasında “Dönemle ilgili değerlendirmelerini” alır. Onların gözünden yaşanılan dönemin fotoğrafını çeker. Yine 37 kentten, 158 iş dünyası temsilcisinin değerlendirmelerini almışlar. Görüş bildiren Anadolulu iş insanından bir bölümü ticaret sanayi odası başkanı, bir bölümü OSB yöneticisi, bir bölümü de çeşitli işveren örgütleri temsilcisi. Verdikleri yanıtlarda üç alanda adalet, eğitim ve vergi alanlarında reform taleplerini dile getirirlerken, bu konuda açıklanan reformları yeterli bulmadıklarını belirtiyorlar.
Reformlar konusuna değinirken bir işadamı, “Reformlar her zaman bizim için gereklidir. Ama her zaman memleket için yapılacak çok şey vardır. Biz her yapılanın yanında başka yapılacak şeyleri talep ederiz. Eksik buluruz” itirafını dile getiriyor.
Şimdi sorulan sorulara verilen yanıtlara geçelim ve reform konusundan başlayalım:
“Size göre açıklanan reform paketi yeterli mi?”
-Evet, hayır şıklı soruya yüzde 74.1’i “Hayır” derken, yüzde 15.9’u ”Evet” yanıtını vermiş.
“Size göre orta ve uzun vadede yapılması gereken yapısal reformlar nelerdir?”
-Bu konuda birden fazla yanıt alınırken ilk üç sırada yüzde 75.3 ile adaletin kalitesinin artırılması ve hızlandırılması, yüzde 68.4 ile eğitim sisteminin ekonomik ihtiyaçlara cevap verir hale dönüştürülmesi, yüzde 41.8 ile adil vergi sistemi yer alıyor. Bunun yanında büyümede ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, Seçim ve Siyasi Partiler Kanununda düzenleme, sağlık ve sosyal güvenlikte açık verilmemesi gibi taleplerini de dillendiriyorlar.
-Bu yıl işiniz nasıl gidiyor? Durgunluk varsa nedeni ne ?
-Yüzde 29.1’i geçen yıl gibi , yüzde 15.2’si daha canlı derlerken, yüzde 44.3’ü durgunlaştığını, yüzde 11.4’ü ise çok durgunlaştığını belirtiyor. Durgunluk nedeni konusunu birden fazla nedenle yanıtlarlarken, bunun nedeninin yüzde 61.4’ü iç siyasi gelişmeler, yüzde 27.3’ü finans sıkıntıları, yüzde 26.1’i iç talep yetersizliği, yüzde 17’si dış siyasal konjonktür ve yüzde 15.9’u da dış talep yatersizliğinden kaynaklandığını belirtiyorlar.
-Şu anda piyasada yaşanan en önemli sıkıntı nedir?
-Belirsizlik bu konuda yüzde 69.6’ile ilk sırada yer alıyor. Birden fazla yanıt alınan bu konuda diğer yanıtlar yüzde 52.5 ile tahslat ve nakit sıkıntısı, yüzde 46.2 ile vadelerin uzaması, yüzde 43 ile ödenmeyen çekler, yüzde 31 ile talep yetersizliği, yüzde 19.6 ile kur artışı, yüzde 3.8 ile diğer konular olduğunu söylüyorlar.
-Varsa bankacılık sektöründe yaşadığınız temel sorun nedir?
-Yaklaşık üçte biri yüzde 31.6’sı herhangi bir sorunlarının olmadığını belirtiyor. Sorunum var diğenlerden yüzde 36.7’si kredi faizi yüksekliğinin, yüzde 22.8’i teminat taleplerinin sorunları olduğunu belirtiyorlar. Bunun dışında küçük oranlarda kredi sürçlerinin uzun olması, konjonktürel ilişkiler gibi konulardan söz ediyorlar.
Yurt Haberleri Servisimizin Anadolu iş dünyası soruşturmasından ortaya çıkan sonuçlar böyle. Bu da gösteriyor ki, iş dünyası bu piyasa fotoğrafının iyileşmesi için, bir yandan yapılması gerekenleri sıralıyorlar, bir yandan da zamana ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar.