Anadolu Efes dayanıklı arpa geliştirdi, sürdürülebilir üretime odaklandı

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Anadolu Efes, sürdürülebilirlik taahhütlerini, performansını ve gelecek hedefl erini kapsayan 2013 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. Şirketin bu sene dördüncüsünü yayınladığı rapor, Türkiye, Rusya, Kazakistan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna operasyonlarını; yani Anadolu Efes İçecek Grubu Başkan Yardımcısı Hüseyin Akın’ın ifade ettiği gibi “300 milyonu aşkın bir nüfusun yaşadığı son derece dinamik ve gelişen ekonomilerin bulunduğu bir coğrafyayı” kapsıyor. 

Akın, “’Daha İyi Bir Yaşam Sürdürmek’ söylemi ışığında inşa ettiğimiz Anadolu Efes Pozitif Etki Planı doğrultusunda uygulamalar geliştiriyoruz. Anadolu Efes için sürdürülebilirlik yönetimi, yoğun bir rekabetin bulunduğu faaliyet coğrafyasında, toplumla birlikte daha iyi bir yaşam sürdürebilmenin yoludur. 45 yıldır tüm değer zincirimizle birlikte, hem şirketimiz, hem de çevre için sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyoruz. Bugün yapacağımız küçük dokunuşların gelecekte büyük farklar yaratacağına inanıyoruz” diyor. 

Anadolu Efes sürdürülebilirlik raporu; su yönetimi, enerji ve emisyon yönetimi, değer zincirinin geliştirilmesi, ürün sorumluluğu, operasyonel güvenilirlik, toplumsal gelişim, yetenek yönetimi ve ambalaj yönetimi olmak üzere sekiz ana başlığa odaklanıyor. Rapordan bazı satır başları şöyle; 

Geri dönüşümlü cam şişeyle 178 Çin Seddi 

• Anadolu Efes, 2008’e kıyasla bira üretiminde yüzde 19, malt üretiminde yüzde 24 daha az su tüketti. Şirketin, 2008 – 2013 yılları arasında elde ettiği su tasarrufu 67 bin ailenin yıllık su ihtiyacını karşılıyor. 

• Şirket 2008’e kıyasla ürün başına yüzde 10 daha az enerji tüketip yüzde 10 daha az emisyon üretti. 

• 2008-2013 yılları arasında elde edilen enerji tasarrufu, 100 bin ailenin yaklaşık 2 yıllık enerji ihtiyacını karşılıyor. 

• Aynı dönemde elde edilen sera gazı tasarrufuyla ise 138 bin 490 ağacın ömrü boyunca bertaraf edebileceği emisyona eşdeğer sera gazı salınımı engellenmiş oldu. 

• Ambalaj yönetimi alanındaki çalışmaları kapsamında şirketin, 2008-2013 yılları arasında geri dönüşlü cam şişe kullanarak tasarruf ettiği şişeler uç uca dizildiğinde Çin Seddi’nin toplam uzunluğunun 178 katına ulaşıyor. 

• Tek yönlü ambalaj malzemeleri yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından toplanarak geri dönüştürülüyor. Geri toplanan tek yönlü ambalaj atığı miktarı 2012’ye kıyasla yüzde 22 oranında arttı. 

• 2008-2013 yılları arasında tekrar kullanım ile tasarruf edilen cam şişeler sayesinde yaklaşık 900 bin ağacın ömrü boyunca bertaraf edebileceği miktarda sera gazı salınımı engellenmiş oldu. 

• 2013 yılında, bira ve malt üretiminde oluşan katı atık ve yan ürünlerin yüzde 94.6 oranında geri kazanılması sağlandı. 

• Son 5 yılda su tüketiminde Gürcistanda yüzde 40, Kazakistan’da yüzde 30’un üzerinde tasarruf sağlandı. 

• Değer zincirini geliştirme çalışmaları kapsamında, tedarikçi, bayi ve dağıtımcılarıyla birlikte iş geliştirme çalışmaları devam etti. Tarım destek programı Türkiye’den sonra Moldova operasyonuna taşındı. 

• Şirket 2013 yılında fırsat eşitliği ilkesi ışığında mavi yakalı kadın çalışan oranını yüzde 12’ye, beyaz yakalı kadın çalışan oranını ise yüzde 36,4’e yükseltti. 

Ar-Ge çalışmaları ile pozitif değer yaratılıyor 

Anadolu Efes, Tarımsal Destek ve Ar-Ge programları ile üreticiler için pozitif değer yaratmayı hedefliyor. Hüseyin Akın, “Hammadde tedariğini kalite ve miktar açısından güvence altına alıyoruz. 1982 yılında Türkiye operasyonunda başlattığımız maltlık arpa ve şerbetçiotu Ar-Ge çalışmalarını 32 yıldır sürdürüyoruz” diyor. Anadolu Efes. Bu çalışmalar sonucunda 15 maltlık arpa, 7 şerbetçiotu çeşidi geliştirmiş ve tescilletmiş. 

Şirket, üretimde verimlilik ve ürün kalitesinin yanı sıra, iklim değişikliği risklerinin tarımsal üretim üzerindeki etkisini gidermeyi amaçlayan çalışmalar gerçekleştiriyor. Örneğin, Anadolu Efes’in tescilli arpa çeşitleri Atılır ve Fırat’ın kullanılması ile, Türkiye’de üretimi en yaygın arpa çeşidine oranla elektrik tüketiminde yaklaşık yüzde 24; yakıt tüketiminde yüzde 22; su tüketiminde ise yüzde 47’ye yakın tasarruf sağlanmış.

Cirosu 4 milyar lirayı geçiyor

Anadolu Efe’in yüzde 43’ü Yazıcı ve Özilhan ailelerine, yüzde 24’ü SABMiler’a ait. Yüzde 33’ü ise halka açık. 300 milyonu aşkın nüfusun yaşadığı bir coğrafyada faaliyet gösteriyor. Türkiye, Rusya, Kazakistan, Moldova, Gürcistan, Ukrayna’da üretimi var. 40’ın üzerinde markaya sahip. Satış hacmi bakımından bira sektöründe ‘Avrupa’nın en büyükleri sıralamasında 5., dünyada 10’uncu sırada. 15 bira fabrikası, 6 malt üretim tesisi, 1 şerbetçiotu işleme tesisi bulunuyor. Bira fabrikalarının 4’ü Türkiye’de. Rusya’da 6 bira fabrikası var. 2013 yılsonu itibariyle 8 bin 720 çalışanı var. Bunların yüzde 26’sı kadın. Satışlarının yüzde 71, uluslararası operasyonlardan geliyor. Konsolide cirosu 4 milyar TL’nin üzerinde. Anadolu Efes Türkiye operasyonunda tekrar kullanılabilen birincil ambalaj oranı (cam+fıçı) yüzde 63’tür. Şirket, Türkiye, Kazakistan, Gürcistan ve Moldova’da pazar lideri. Rusya ve Ukrayna pazarında 4’üncü sırada.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar