Anadolu Aslanları paketi yeterli bulmuyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

ANKA Ekonomi Bülteni'nde Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca'nın, hükümetin aldığı son ekonomik önlemler paketi hakkındaki değerlemeleri yayınlandı.

Koca, "Kısa dönem çalışma ödeneği, Cansuyu kredileri, ihracatı destekleme kredisi, tüm mallarda KDV ve ÖTV indirimi gibi tedbirlerin alınmamasından" yakınıyor, "Halen ülkemizde bütünlük havası yok. Özel sektörle hükümet farklı şeylerden konuşuyor. İç tüketim psikolojine bağlı olarak geriliyor… Paketler bu hususlar da dikkate alınarak hazırlanmalı" diyor.

Otomotiv ürünlerinde, beyaz ve kahverengi eşyada ve 150 metrekareden büyük konutlarda KDV ve ÖTV indirimi ağırlıklı paket, genelde bu sektörlerde stokların eritilmesine yardım edecektir. Genelde bu sektörlerdeki büyük sanayicileri ve işadamlarını, müteşebbisleri mutlu edecektir.

Tabii ki bu sektörlerdeki iyilik tüm ekonomiyi etkileyecek, talepte belli bir gevşemeye yol açacaktır. Ama gerçekçi olmak gerekir ise, 4'üncü paket olarak adlandırılan bu paketin Anadolu'nun aslanlarına ve kaplanlarına doğrudan bir katkısı olamayacaktır.

ASKON Başkanı'nın belirttiği gibi Anadolu'daki sanayinin, KOBİ'lerin, Anadolu iş çevrelerinin sorunlarının kaynağı başkadır.

Genel bir talep daralması vardır.

Maalesef seçim tartışmaları hükümetin ana sorunu haline gelmesi nedeniyle, Anadolu'daki tabloyu iyi değerlendirememektedir.

Çok ilginçtir ki, Başbakan seçim nedeniyle Anadolu'da hemen her ili ziyaret ediyor. Hemen her ilde bir miting düzenleniyor. Başbakan'ın ziyaret ettiği illerdeki insanlar ya dertlerini Başbakan'a duyuramıyor, ya da Başbakan bu dertleri umursamıyor.

Miting meydanlarında toplananların çokluğu ve coşkusu Başbakan'a halkın sorunlarının bulunmadığı veya sorunları umursamadığı izlenimini veriyor.

Böyle olmasa Başbakan mitinglerde yerel halkın sorunlarından söz eder. KOBİ'lerin, esnafın, çiftçinin sorunlarını nasıl çözeceklerini anlatır.

Tarımda, sanayide üretimin gerilemesine toptan ve perakende ticaretin çöküşüne rağmen Anadolu'da bu sorunları yaşayanların seslerini çıkarmamaları veya seslerini duyuramamaları tedbirlerin alınmasını önlemekte veya geciktirmektedir.

Tabii ki felaket tellallığı yapmak, öldük-bittik mesajı vermek bir işe yaramaz. Fakat gerçekçi göz ile rakamlara dayalı olarak sorunlar ortaya konulmaz, bunlar hükümete duyurulmaz ise, veya duyurulanları hükümet dikkate almaz ise, ekonomide düzelme çok zor gerçekleşir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018