Amaç net değilse, kaynak israfı ortaya çıkar
2023 için ortaya koyduğumuz hedefe ulaşabilmemiz için her yıl yüzde 8’lik büyümeye ihtiyacımız var. Bu amacı ortaya koyarak kalkınma modeli geliştirmeliyiz.
Harvard Business Review Türkiye’nin Mayıs 2114 sayısında Nick Craig ve Scott Snook’ un ortaklaşa yazılarının başlığı şöyle: “ Amaçtan Etkiye / Tutkunuzu Belirleyin ve onu hayata geçirin”
Makalede şöyle deniliyor:
“ Son beş yıl içerisinde ‘ amaç odaklı liderlik’ kavramına olan ilgide bir patlama oldu. Akademisyenler, bir yöneticinin en önemli rolünün, parçası olduğu organizasyonun amacına hizmet etmek olduğu yönünde ikna edici bulgular ortaya koyuyor. İş dünyası uzmanları amacın, sıra dışı performansın kilit unsuru olduğunu söylerken psikologlar amacı, daha iyi hissetmenin yolu olarak tanımlıyor. Doktorlar hayatlarında bir amacı olan kişilerin daha az hastalandığını ortaya koyuyor. Amaç, stratejinin sürekli değiştiği ve pek az kararın mutlak doğru veya yanlış olarak tanımlanabildiği günümüzün karmaşık, dalgalı ve belirsiz dünyasında ilerlemenin bir yolu olarak gösteriliyor”
Makaleden anlıyoruz ki, liderlerin yüzde 20’sinden daha azı bireysel amaçlarının farkında. Pek azı, amaçlarını eyleme dönüştürecek net bir plana sahip. Buda gösteriyor ki liderin amacı olmasının büyük önemi var.
Çok iyimser olan bazı politikacıları bir yana bırakırsak, hep birlikte “orta gelir tuzağını” aşamadığımız endişesi taşıyoruz.
Ülkemizin yeni bir “ amaç hedef ve strateji belirleme” aşamasında olduğu her alanda çok belirgin biçimde karşımıza çıkıyor. Buda bizim yeni bir kalkınma stratejisi aramamız gerektiğini, aramakta olduğumuzu ortaya koyuyor.
TOBB Genel Kurulunda Başkan Hisarcıklıoğlunun belirttiği gibi. “2023’ de, 2 trilyon dolar milli gelir hedefini yakalamak istiyorsak, her yıl yüzde 8 civarında büyüme oranı tutturmak gerekiyor. Son 10 yılda 4 defa yüzde 8’in üzerinde büyümeyi sağlamışız. Demek ki biz bunu yapabiliriz”, diyor. Ülkenin en büyük iş örgütünün başkanı bu sözleri söylerken, çok önemli bir üniversitenin, çok geniş bir kadronun, ülkenin derinliklerine alabildiğine yayılmış üyelerin birikimini yansıtıyor. Eğer söylediklerine güvenilmesi gereken insanları sıralamak gerekirse, TOBB Başkanının ilk sıralarda yer aldığı görülür.
Son 10 yılda Ekonomistler ve uzmanların üzerinde birleştiği. Ülkemizin Cumhuriyet tarihi Döneminde yüzde 5 dolayındaki büyüme oranını aşamadığımız üzerinde birleşiyorlar... Bu yetersiz ekonomik performansı aşmamızı “ amaçları sorgulama” odağından değerlendirmek gerekiyor... Bilim insanlarının “ amaç odaklı liderlik” konusu mutlaka gündemde ağırlıklı olarak yerini almalı.
Buda bizim yeni bir kalkınma modeli ile son 10 yılda yüzde 8 büyümeyi 4 kez gerçekleştirdiğimiz yapıyı irdeleyerek, yeni bir kalkınma stratejisi hazırlamamızı gerekli kılıyor. Ancak böyle bir amacı ortaya koyarak gerçekleştirmeye çalışabilirsek, 2023 hedefi bizim için hayal olmaktan uzaklaşabilir.