Amaç ilk çeyrek büyümesini sürdürülebilir kılmak
Arkadaşımız Canan Sakarya'nın haberinden Meclis'ten geçen "Üretim Reform Paketi"yle sanayicinin yükünün azaltılması yönünde kararlar alınmasının amaçlandığı belirtiliyor.
Reform paketi içersinde, sanayi bölgelerinin tümünde arsa tahsisine ilişkin sözleşme ve taahütnamelerde damga vergisi alınmayacağı, OSB'lerdeki binalar için emlak vergisi verilmeyeceği karara bağlanıyor. OSB'lerde kurulan meslek okullarında öğrenim gören öğrencilere YÖK bütçesinden eğitim desteği verilmesi, sanayi işletmelerinin üretime yönelik elektirik kullanımlarında yüzde 2'lik TRT payının yer almayacağı da reformda yer alıyor. OSB'lerin su, elektrik ve doğalgaz gelirlerinin haczedilemeyeceği, OSB'lerde katılımcılardan bağış alınamayacağıda karar bağlanıyor. OSB tüzel kişiliklerinin yurtdışında OSB kurabileceği, kurulu OSB'lere ortak olunmasının Bakanlar Kurulu izniyle sağlanabileceği konusunda da reform paketinde karar alındı. Reform paketinde üzerinde sanayi tesisi bulunan 150 bin metrekareden büyük alanlar ile üzerinde tesis bulunmayan 200 bin metrekarelik alanlar endüstiri bölgesi olarak ilan edileceği de kararlaştırıldı. Bu endüstiri bölgeleri 5 yılı geçmemek üzere belirlenen yeniden değerleme oranına göre güncelleme kaydıyla 400 milyon tutarında yeni yatırım taahüdünde bulunacak.
Bütün bunlar üretim reform paketi ile OSB'leri geliştirici ve üretimi artırıcı sonuç elde edilmesi gerektiğini gösteriyor. Ancak, bu uzun vade içereceği için, ilk çeyrekte yüzde 5'lik büyümenin bu yıl içinde sürdürülebilmesi için hangi imkanların söz konusu olduğuna bakmamız gerekir:
-İlk dört aydaki portföy ve doğrudan sermaye girişi 11 milyar 380 milyon dolar oldu. Yılın kalan bölümünde azalsa da sürmesi beklenecektir.
-Avrupa'daki iyileşmenin sürmesi ve bizim yıl başında Avrupa ülkeleriyle çatışmalı siyasetimizin son bulması gerekir. Hollanda'dan turist gelişindeki artış bu ülke ile olan siyasal olumsuzluğun son bulmakta olduğunu gösteriyor.
-Rusya ile başlayan siyasal iyileşmenin hem sebze meyve ihracatının artmasına, hemde turist gelşinin normalleşmesine yol açması beklenmelidir.
-İhracatta son aylardaki artışın sürerek, yıl sonunda 150-155 milyar dolara ulaşması için yapılabilecekler gündime alınmalıdır..
-Türketimi artıran vergi desteklerine yenilerinin eklenmesi gerekebilir.
-250 milyar liralık KGF desteğinin 200 milyarı yılın bu bölümüne kadar kullanıldığı 50 milyarı kaldığı için, bu alanda yeni destekler sağlanmalıdır.
Bütün bunlara karşın büyümeyi asıl sürekli kılacak olan, yeni yatırımlarla üretimin artırılması olacaktır. Bunun için "Üretim reform paketi"nin bir an önce hayata geçirilmesi önem taşımaktadır.Yukarıda belirttiğim nedenlerle kısa vadede bu yıl diğer çeyreklerde yüzde 5'lik büyümeyi sürdürebiliriz. Ama asıl sürekliliği kazandıracak olan yatırımların artırılarak üretim artışının sağlanmasına bağlı olacaktır. Amaç kısa ve uzun vade de geleneksel büyümemiz yüzde 5'lik ilk çeyrek büyümemizi sürdürebilmek olmalıdır.