Altın/petrol rasyosundan negatif sinyal
Piyasalar tıkanmış gibi gözüküyor. Başta ABD olmak üzere, dünya borsalarında yukarı yönlü ciddi hareketler yaşanmıyor. İMKB Endeksi de dar bir fiyat aralığında sıkıştı. İki hafta önce Mısır'daki olaylar nedeniyle oynaklık yükseldikten sonra, ortam tekrar sakinleşti. Fiyatların ivme kazanması için, taze haberlere ihtiyaç var.
Piyasaların en çok çekindiği gelişmelerden birisi, Çin Merkez Bankası'nın (ÇMB) faiz artırımları idi. Çin enflasyonundaki hızlı artış nedeniyle, faiz spekülasyonları tavana vurmuştu. Sonuç olarak; banka, 2010 Ekim'den başlayarak faizleri üç defa yükseltti. İlk faiz artırımı dışında hiçbir faiz hamlesi, fiyatlar üzerinde korkulan etkiyi yaratmadı. Bunun nedeni olarak; faiz artırımlarına rağmen, Çin makro verilerinin güçlü gelmeye devam etmesini gösterebiliriz. Bu veriler dolayısıyla, Çin ekonomisine yönelik beklentiler daha da yükseliyor. 2011'de ÇMB'den üç faiz artırımı daha gelebilir. Fakat bu hızla büyüyen bir ekonomiyi, 75 baz puanlık faiz artırımı pek yavaşlatmaz.
Bu hafta açıklanan Çin'in enflasyon rakamı, beklentilerin altında geldi. Gıda ürünlerinin enflasyon sepetindeki ağırlığının, hızlı bir manevra ile düşürülmesi akıllıcaydı. Gıda fiyatlarında son bir ayda yaşanan artış, veriye yansımamış oldu. Üzerindeki Yuan baskısını azaltmak için, her önemli toplantıdan önce, Çin'den ilginç bir hamle gelir. Bu sayede, G-20 toplantısı öncesi, baskı biraz azalabilir. Ekonomik verilerde oynama gördüğüm zaman, aklıma İngiltere'nin eski başbakanlarından Benjamin Disraeli'nin 'Hayatta üç çeşit yalan vardır: yalanlar, kahrolası yalanlar ve istatistik' sözü gelir. Aslında bu tarz data manipülasyonu hemen her yerde yapılıyor. Belki Çin'de biraz daha fazladır.
Dünyanın en büyük ham madde ithalatçısı Çin olduğu için, faiz artırımlarının emtia fiyatlarını olumsuz etkilemesi bekleniyordu. Emtia fiyatları üzerinde genel olarak fazla bir etki görülmedi. Ancak altın ve petrol fiyatlarında önemli hareketler yaşanıyor. İki hafta önce 1.308 dolar seviyesine kadar düşen altın, düştükten sonra, dün gün içinde 1.374 dolar seviyesine yükseldi. Günlük bazda 1.373'ün üzerinde kapanışlar, altının gücünü tekrar geri getirebilir. Birkaç hafta önce 93.50 dolar seviyesinde olan petrol, dün 84.50 dolara kadar düştü. Bu iki emtianın oluşturduğu altın/petrol rasyosu, düzenli olarak takip ettiğim önemli piyasa göstergelerinden birisidir. Son haftalarda, hem altın fiyatının yükselmesi, hem de petrol fiyatının düşmesi ile rasyoda ciddi bir yükseliş yaşandı. Altın/petrol rasyosu, son birkaç günde 14.40'dan 16.13 seviyesine yükseldi. Kritik noktaya gelirsek; hangi dönemi incelerseniz inceleyin, bu rasyoda ciddi yükselişler yaşandığında, küresel piyasalarda risk iştahı düşüyor. Borsa endekslerinde satışlar; yüksek getirili piyasalardan çıkışlar yaşanıyor. İyi bir öncü gösterge olan bu rasyoyu izlemek faydalı olabilir.