Altının gardı düştü

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

 

Geçtiğimiz haftaya 1400 dolar/ons kıyısından başlayan altın, birkaç haftadır gündemi meşgul eden Suriye'ye müdahale meselesinin 'tatlı'ya bağlanmasıyla, sanal bir rahatlama yaşayan piyasa oyuncularının satışlarına maruz kaldı. 18 Eylül'de gerçekleşecek FED toplantısında, Merkez Bankası'nın para musluğunu kısacağına dair beklentilerin de vaktinden evvel fiyatlanmasıyla altın, bir haftada ons'ta 82 dolarlık oynama yaşadı. Kapanış itibariyle 1327.60. dolar/ons'ta frene basabilen altın yüzde 4.6 değer kaybederken, diğer kıymetli madenleri de beraberinde sürükledi. En fazla kan kaybı yüzde 6.78 ile gümüşte yaşandı. Yatırımcılar artan risk iştahı ile hisse senedi piyasalarına yönelirken, ham petrol ve dolar kırmızıda kaldı.

Altın, haftanın ilk işlem gününe 1391.12 dolar/ons’tan giriş yaparak, günün geri kalanında 7-8 dolar/ons’luk dar bantta işlem gördü. Euro Bölgesi’nden açıklanan Sentix yatırımcı güven endeksi, eksi beklentiye karşılık oldukça yüksek açıklanarak Euro/dolar paritesinin hızla 1.3275 seviyesine yükselmesini sağladı. Suriye’ye yönelik planlanan askeri müdahalenin yerine, farklı çözüm yolları arayışına girilmesiyle küresel piyasalar haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. ABD bu lütfunun karşılığında, Suriye’nin elindeki kimyasal silahları uluslar arası topluma teslim etmesini isterken, Rusya’nın talebi ise silahların uluslar arası denetime verilmesi yönünde oldu. Olacakları görmek isteyen altın yatırımcıları ilk etapta temkinli davrandılar. Sonraki gün, ABD halkının büyük çoğunluğunun Suriye’ye askeri müdahale yapılmasını istememesi ve Suriye'ye sunulan alternatif çözüm önerisinin kabul edilmesiyle, Kongre’de de askeri müdahaleye dair oylama rafa kalktı. Gelişmeler karşısında risk iştahı açılan yatırımcılar borsalara yönelirken altın, 3 haftanın en kötü seviyesi olan 1356.78 dolar/ons’a kadar geri çekildi. Salı günü ayrıca Hindistan’dan altın ithalat rakamları açıklandı. Hükümetin dayattığı ithalat vergileri sebebiyle Ağustos ayında, önceki yıla göre ithalatta yüzde 90 oranında ciddi şekilde düşüş yaşandığı rapor edildi. Hafta ortasında, gelişmeleri sindirmek isteyen temkinli yatırımcılarla altın yataya yakın işlem gördü. Hafta sonuna yaklaşırken altın’ın gardı düştü. İlk işlemin 1365.28 dolar/ons seviyesinden gerçekleşmesinin ardından satışları karşılamaya başlayan altın, Avrupalı yatırımcıların ihaneti ile 1340 dolar/ons’a kadar geri çekildi.  Euro Bölgesi’nden açıklanan Temmuz ayı sanayi üretim rakamlarındaki düşüş Bölge parası için negatif fiyatlanarak paritenin, 1.3325'ten 1.3157’ye geri çekilmesine neden oldu. ABD’de zilin çalmasıyla bir darbe daha alan altın ons’ta 20 dolar daha kaybederken, Euro/dolar paritesi altın’ın aksine ABD piyasalarında yüzünü yukarı dönerek ayrıştı. Ülkenin işsizlik başvurularında düşüş kaydedildi ancak, 2 eyaletten bilgi gelmemesi verilerin sağlıklı yorumlanmasını engelledi. Cuma sabah seansında yine ayı piyasasının pençesine takılan altın son 5 haftanın en kötü seviyesi olan 1308 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. Seans sonuna doğru bir miktar toparlanan altın 1327.60 dolar/ons son fiyatıyla haftayı yüzde 4.6 oranında kayıpla kapattı. Gümüş yüzde 6.78’lik düşüşle yatırımcılarını en fazla üzen enstrüman olurken, haftanın öne çıkan yatırım aracı hisse senedi oldu. Dow Jones Ocak ayından bu yana ki en iyi haftasını kaydetti.

Altın yüzde 4.6'lık düşüşle, Haziran ayından bu yana, en kötü haftalık kaybını yaşadı. FED, 18 Eylül tarihinde gerçekleşecek toplantıda varlık alımlarını azaltacağını anons edebilir, böylece uzun zamandır piyasada yüksek miktarda dolaşan dolardan kaynaklanan enflasyon tehlikesi geri çekilmiş olacak. Altın’ın güvenli liman özelliğini tercih eden yatırımcılarda aniden açılacak risk iştahı, madenin 1250 dolar/ons’a kadar yuvarlanmasına neden olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018