Altının direnci aşağı yönde kırıldı
Geçtiğimiz haftayı, 1710-1740 dolar/ons bandında geçiren ancak; yükseliş yönünde gerekli desteği bulamayan altın, önceki haftayı kazançlı kapatan yatırımcıların kar satışlarıyla gevşedi. Haftayı, 1713.80 dolar/ons’la, bandın alt seviyesine çok yakın kapatan altın, haftalık bazda %0.98, kendisini takip eden gümüş ise %87 değer kaybetti.
Özellikle; hafta içinde yükselen pariteden ayrışan ve perşembe günü, ABD'nin New York FED imalat endeksindeki ciddi yükselişten negatif etkilenen altın, 1704.99 dolar/ons ile haftanın en düşük seviyesini görürken, grubu kıymetli madenlerden platin ve paladyumun yanı sıra temel metallerden ayrıştığı gözlendi.
Altın, 1731 dolar/ons'tan piyasalara giriş yaptığı ilk gün, haftanın en iyi fiyatını 1.738 dolar/ons'la kaydetmesinin ardından, paritenin takipçisi yatırımcıların satışları ile gevşeyerek, 1.725 dolar/ons’a kadar çekildi.
Salı günü ABD’de gelen kasım ayı perakende satış rakamlarında, artış kaydedilmesinin ardından alım yönünde hareketlenen altın, 1732.96 dolar/ons’a ulaştı ancak; sonrasında gelen olumsuz ekonomik iyimserlik ve görünüm endeksleri ile birlikte istikrarsız bir grafik çizerken parite, 1.2662 ile doların lehine grafik çizdi. Altın, sıkışık bant sendromu ile hareket ederken euro, dolar karşısında 5 gündür maruz kaldığı düşüş trendinde yönünü değiştirdi.
Çarşamba günü gerçekleşen FED toplantısında yetkililerin, daha fazla bono alım ihtiyacı konusunda görüşmeleri sonrası ivme kazanan euro, pariteyi 1.2778 seviyesine kadar taşırken, Avrupa Ekonomi ve Mali İşler komisyon üyesi Olli Rehn’in, İspanya’nın 2012-2013 yıllarındaki bütçe açığını çözmeye yönelik acil ve etkili bir hamle yaptığını belirtmesi ile ikinci desteği buldu.
Perşembe günü altın, satış ağırlıklı bir seans geçirirken, yükselen euro/dolar paritesinden ayrıştı. İspanya’nın borç sorununu AB’yi es geçerek IMF’den kredi istemek suretiyle ile aralarında halletmek isteyeceğine dair basında yer alan haberler ve Yunanistan’ın yardım pastasından bir dilim daha alma beklentisi, euroyu 1.2802’ye kadar omuzlarken altın, ABD’den açıklanan New York FED Kasım imalat endeksindeki pozitif gelişmenin ardından 1704.99 dolar/ons’a kadar geri çekildi.
ABD’nin Philadelphia Fed endeksi ve yeni siparişlerdeki keskin düşüşlerden bir miktar destek bulan altın, 1715 dolar/ons’a yükseldi. Perşembe günü itibariyle Dünya Altın Konseyi’nin anons ettiği kayıtlara göre, 3. çeyrekteki altın talebinde, önceki yıla göre %11 oranında artış yaşanırken, ETF yatırımları %56 oranında ciddi bir yükseliş gösterdi.
Hindistan piyasası, hem mücevher üretiminde, hem de yatırım kalemlerindeki yükselişle, toplam talep de %9’luk artış kaydederken, Çin’in kırılgan ve yavaşlayan ekonomisinde, mücevher sektörü %6, yatırımlar %12 gerilerken, toplam talep de, % 8’lik düşüş kaydedildi. Son işlem günü, altın 1.710 dolar/ons dolayında tutunmaya çalıştı ve haftayı 1713.80 dolar/ons'tan kapatarak haftalık bazda % 0.98 oranında değer kaybetti. Euro, dolara karşı %0.16 değerlenirken, Wall Street ve küresel hisse senedi piyasalarında kan kaybı yaşandı. Baz metallerin tamamında yükseliş kaydedilirken, PGM grubu kıymetli madenler altından ayrışarak yükseldi.
ABD'nin mali problemleri ve zayıf global ekonomik büyüme, piyasa duyarlılığını negatif etkilerken, Ortadoğu'daki jeopolitik gerilim, zayıf talep ve yüksek stok oranına rağmen ham petrol fiyatlarını yukarı yönde destekledi.
Bir süredir gündemi meşgul eden ‘mali uçurum’ endişelerinin yanına bir de İsrail’in Gazze’yi bombalamasıyla alevlenen Orta Doğu’daki gerilimin eklenmesi, altının güvenli liman olma özelliğini öne çıkararak yatırımcıları alım yönünde hareketlendirebilir. Ancak; yükseliş sinyallerinin gecikmesi, satış baskısı yaratarak altını, 1.700 dolar/ons’un altına sarkmaya zorlayacaktır.