Altını seçenler kazandı, 4 ayın zirvesine ulaştı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

 

Geçtiğimiz haftaya yükseliş hareketiyle başlayan altın, 1240 dolar/ons direncini aşmaya çalışırken, imdadına İsvriçre Merkez Bankası'ndan yapılan süpriz açıklama yetişti ve sarı maden 1275 dolar/ons'a ulaştı. Panikleyen piyasalarda yatırımcılar altın ve dolara yöneldiler. Altın yüzde 3.2 değer kazanırken, dolar yüzde 1.75 ile onu takip etti. 

Altın haftanın ilk gününe 1222 dolar/ons seviyesinden giriş yaparak fiyat bandını 1230-1240 dolar/ons'a taşıdı. Salı günü  ABD’nin küçük işletmelerin iyimserliği endeksinde 2006’dan bu yana görülen en yüksek seviyenin kaydedilmesi, altının bir miktar gevşemesine neden oldu. Wall Street’de ülkenin önde gelen firmalarından Alcoa’nın firma gelirlerinin tatminkar olması, yatırımcıları heveslendirirken, S&P’deki 10 ana endeks pozitif bölgeye geçiş sağladı. Hafta ortasında ABD’nin perakende satışlarındaki yüzde 0.09’luk düşüş doların gevşemesine neden olurken, altın için fırsat doğdu ancak sarı maden 1244.40 dolar/ons’a kadar ulaşabildi. Perşembe günü İsviçre Merkez Bankası’nın sürpriz açıklamasıyla sert şekilde yükselişe geçti. Banka, euro/frank kurunda 3 senedir sürdürdüğü müdahale kuruna ani bir kararla son verdi. Bu gelişmenin ardından Euro/dolar paritesi dolar lehine işlem görürken, Avrupa kağıt piyasası ve devlet tahvili getirilerinde ciddi düşüş kaydedildi. Altın, dalgalanarak risk teşkil eden piyasalarda, yatırımcıların güvenli liman olarak sığındıkları bir enstrüman olarak 1264 dolar/ons’a yükseldi. Son gün yeni yatırımcılarını karşılayan altın 5 ayın zirvesi olan 1278 dolar/ons'a ulaştı. ABD'nin yüksek gelen imalat verileri ve Michigan Üniversitesi güven endeksi sonrasında bir miktar gevşeyen altın haftayı 1262.50 dolar/ons'tan yüzde 3.2 kazançla bitirdi. Gümüş yüzde 2.78 ve platin yüzde 2.2 ile eşlik ederken, paladyum ayrışarak yüzde 4.4 kayba uğradı. Rezerv para dolar yatırımcıların bir diğer tercihi olurken, 1.1635 paritede dengelenerek yüzde 1.75 kazandırdı.  

Altın, tedirgin yatırımcıların ilk başvurduğu enstrüman olduğundan, İsviçre Merkez Bankası'nın açıklamalarının ardından sert yükseliş kaydetti ancak gümüşün hareketi daha zayıf kaldı.Altın’ın gümüş tarafından da desteklenmesiyle yerini sağlamlaştırması gerekiyor. Aksi takdirde dalgalanmaya devam edecektir. Altın'ın bu hızlı hamlesi orta vadeli yatımcılar tarafından yükseliş trendi olarak algılanmamalı.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018