Altını gevşeten 5 neden
Spekülasyon dünya kadar eski, altınsa spekülasyon kadar maziye uzanır. Bir klasiktir. Hem içeriği hem tarzı hem kullanımı hem fonksiyonelliği kuşaklar, yüzyıllar içinde kaybolmaz sürer. Fakat son iki günün %11'lik düşüşü 5 temel olguya yaslanır.
1. Değer olgusu. Varlıklar için öngörülen değer tahminleri bir üst sınıra tabiidir. Ne demek üst sınır? Üst sınır, tabiattan ayrı düşmemiş iktisat kuramlarınca zirve varlığı ile açıklanır. Selvi, köknar ve kavak en fazla 90-100 metre kadar büyüyebilirler. Bu ağaçları uzundur uzun olmasına da, kaçınılmaz bir büyüme sınırları vardır.
2. Portföylerde yer alan enstrümanlar içinse; yükselen varlık daha yükselebilir, düşen varlık daha da düşebilir yönetim mantığı öne çıkar. Piyasa fiyatları içinde bir sınırsızlığı gizler. Oysa değer olgusu, bir mutlak sınıra dayanır. Çatışma kıvılcıma dönüştüğünde, makroekonomik gerçeklerin katalizörlüğü, keskin fiyat düzeltimi başlatır. Yeni şeyler olmasa da bazen, birer basit bahane olarak yaşanır. Makroekonomiden piyasalara ve piyasalardan makroekonomilere oldukça güçlü bir bağın varlığı, bu krizin kanıtlanmış kırılganlığıdır.
3. Makro gelişmeler: a) Çin ekonomisinde 20131Ç sonuçlanmasını %8.1 bekleyen piyasa, karşısında %7.7 gerçekleşmelerini bulur. Fark -%4.9 kadardır. Küresel ekonominin diğer makroekonomik gelişmeleri çok daha şey söyleyebilirken, beklenti ile gerçekleşme arasındaki bu küçücük fark, tedirginliği artırmaya yetecektir. Sanki "deveyi yardan uçuran bir tutam ot" tur.
4. Likidite: BOJ aylık programlarında 7.5 trilyon yen düzeyinde borçlanma aracını alarak, gevşek para politikasını sürdürmeyi tercih etti. BOJ, yenin değer kaybından duyduğu rahatsızlığı, 1997'den bu yana kurtulamadıkları durgunluktan kuruluş için bir engel olarak görür. BOJ, küresel serbest sermaye olarak dolaşacak başıboş para miktarını artıracaktır.
5. Enflasyon ve siyasi tansiyon: 2011 küresel enflasyonu %4 düzeyindeydi. Şubat 2013 gerçekleşmelerinden yola çıkan tahminler ise, %2.5'i işaret ediyor. 2013 sonunu da %2. Küresel siyasi gerginlikte bir kontrolsüzlük yok. "Öyleyse biz altını niye tutuyoruz" sorusunu sormaya başladığımız anda, satış da kaçınılmaz oluyor.
Peki, bu sıfır ya da ona yakın faizli paralar nerelere yönelecekler? Kısmen dolar enstrümanlarına ve en önemlisi de gelişen ülke ekonomilerine yönelik pazarlarda önemli paya sahip hisse senetlerine.