Altından yine U dönüşü
Geçtiğimiz hafta altın, ABD'nin Suriye'ye olası müdahalesinin yarattığı gerilimden beslenerek 1416 dolar/ons'a uzandı. Kar satışları ve gevseyen tansiyonun etkisiyle ons'ta 30 dolarlık kayıp yaşayan altın, son gün ABD'nin kötü gelen emek piyasası rakamlarıyla kaybını büyük ölçüde telafi etme şansı buldu. Seansı 1391.30 dolar/ons'tan bitiren altın yüzde 0.2 kaybederken, dolar yüzde 0.3 yukarda kapattı. Diğer kıymetlilerden platin ve paladyum da kırmızıda kalırken, gümüş yüzde 1.44 getiriyle ayrıştı.
Altın geçtiğimiz haftanın ilk gününü ağırlıklı 1390 - 1400 dolar/ons bandında geçirmesinin ardından, Salı günü yukarı yöneldi. ABD’den açıklanan Tedarik Yöneticileri Endeks rakamları beklentileri aşarak, yatırımcılara FED’in teşvik programında kısıntıya gideceğini düşündürttü. Bu gelişme doları majör para birimleri karşısında omuzlarken diğer yanda, ABD’de parlamentosunun, Başkan Obama’yı Suriye’ye karşı askeri güç kullanımında destekler nitelikte görülmesiyle, altın alımları karşılayarak haftanın en iyi işlem fiyatı olan 1416.65 dolar/ons’a kadar yükseldi. Altın, hafta ortasında önceki günkü kazancını görmek isteyen yatırımcıların kar satışlarına maruz kaldı. Piyasaları manipüle eden en önemli gelişme ABD parlamentosundan Suriye’ye yönelik askeri müdahale tasarısının ilk oylamadan geçmesi oldu. Gelecek hafta Senato Genel Kurulunda onaylanması beklenen yetki kararından önce, jeopolitik gerilimden kaynaklanan tansiyonda düşüş yaşanırken, altında 1384 dolar/ons’a kadar geri çekilme kaydedildi. Perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin açıklamaları ve ABD’nin pozitif ekonomik verilerinin gölgesinde satışa maruz kaldı. Draghi konuşmasında, büyüme risklerinin düşme yönünde olduğunu belirtti; 2014 büyüme beklentisini ise %1,1′den %1′e çekerken, 0.50 oranındaki faizlerde değişikliğe gitmedi. Para piyasasındaki likidite azlığı nedeniyle dalgalanma yaşandığını, diğer yandan para politikasındaki genişlemeci duruşun gerektiği sürece devam edeceğini ekledi. Konuşmaların ardından Euro/dolar paritesi, 1.3225 seviyesinden 1.3110’a kadar geri çekilirken dolar lehine yaklaşık 7 haftanın en iyi seviyesine ulaşmış oldu. Ayrıca ABD’nin haftalık işsizlik başvuruları verisi beklentilerin altında gelirken, ISM imalat dışı yeni sipariş, istihdam fabrika sipariş endeksleri güçlü açıklandı. FED’in bu ay içindeki toplantısında varlık alımlarını azaltmasına dair beklentiyi besleyen veriler sayesinde, ülkenin 10 yıllık tahvil faizleri % 3 ile Temmuz 2011’den bu yana ki en yüksek seviyeye çıktı. Altın, hızlanan satışlarla 1364.90 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. Cuma günü, merakla beklenen Tarım Dışı istihdam rakamlarının açıklanmasından evvel, haftanın en kötü seviyesi olan 1359 dolar/ons'a kadar geri çekilen altın, rakamların hayal kırıklığına uğratmasıyla hızla yüzeye çıktı. Ciddi bel bağlanan rakamlar, 200 bine kadar artış beklentisine karşın 169 bin olarak açıklandı. Daha da kötüsü, geçtiğimiz 2 ayın revizyonlarındaki ciddi düşüş oldu. Verilerin akabindeki kuvvetli hamlesiyle seansı 1391.30 dolar/ons'tan bitiren altın haftalık kaybını büyük oranda telafi edebildi ancak yüzde 0.2 kaybetti. Diğer kıymetlilerden yalnız gümüş yüzde 1.44 oranında kazançlı çıkarken, platin yüzde 1.88, paladyum yüzde 3.65 oranında kan kaybettiler. FED'in varlık alımını azaltacağına dair sarsılan inanç, Dolar'ın değer kaybetmesine neden olsa da seansı yüzde 0.3 artıda bitirdi. Nymex türü ham petrol yüzde 2.4, Brent yüzde 1.63 yükseliş kaydetti.
Altın yine son işlem günü, yatırımcıların kritik istihdam verisini fiyatlamalarıyla son anda yön değiştirdi. Trendin kalıcı olup olmadığını ise 1450 dolar/ons direncinin kırılması belirleyecektir. Tek başına, Tarım Dışı İstihdam verisinin (NFP) FED’in QE (parasal genişleme) politikasına dair halihazırdaki düşüncesinde radikal bir değişikliğe neden olacağı düşünülmüyor. Bu haftaki beklentimiz, kar satışlarıyla dalgalanan altının 1450 dolar/ons'u test edeceği yönünde.