Altından uzun atlama

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

    


Geçen haftanın son günü, ABD tarafından gelen kötü istihdam verisiyle, hayal kırıklığına uğrayan yatırımcı, altın fiyatını  zıplattı. Hafta içinde, 1532 dolar/ons'a kadar gerileyen altın, Cuma günü ons' da 80.dolar artarak, son 3 haftanın en yüksek seviyesine, 1629.81 dolar/ons' la ulaştı. Haftalık bazda %3.32 oranında değer kazanan altın, gümüş ve platin fiyatlarını da peşinden sürükleyerek, yatırımcısını zarardan kurtarırken paladyum, % 3.66' lık değer artışıyla grubunun en fazla değer kazanan, kıymetli madeni oldu. Diğer taraftan dolar, euro karşısında 1 Temmuz 2010 tarihinden sonraki en değerli konuma gelirken, ham petrol fiyatlarındaki erozyon, haftalık bazda %8' lere vardı.

Geçen haftaya, 1572.30 dolar/ons'tan giriş yapan altın, Salı günü İspanya'ya dair açıklanan haber öncesinde, 1570-1580.dolar/ons bandında işlem gördü. Egan-Jones'un, ülkenin kredi notunu indirmesi sonrasında altın, 1.2461'e kadar geri çekilen Euro/dolar paritesinin baskısıyla 1550 dolar/ons'a düştü. Çarşamba günü, ABD'de  ayı piyasasının etkisini giren altın, haftanın en düşük seviyesi olan 1532.46 dolar/ons'a kadar sürüklendi. Düşen pariteye rağmen; bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla yükselişe geçen altın, Euro Bölgesi borç krizine karşılık portföylerini korumak isteyen yatırımcıların desteğini  de arkasına aldı. Yunanistan'ın anket sonuçlarında, memorandum yanlıları ile paketi destekleyenlerin birbirine yakın oranlarda çıkmasının ardından Euro, dolar karşısında irtifa kaybetmeyi sürdürdü. Parite, 1.2362' ye gerilerken ABD'den açıklanan konut satış rakamlarının hayal kırıklığı altın'ı, 1560-1570 dolar/ons bandına taşıdı. Ancak; Perşembe günü, ABD'nin ilk çeyrek büyüme tahminini aşağı yönde revize etmesi ve işsizlik başvuru rakamlarının beklentileri aşması, 1550 dolar/ons'a  geri dönülmesine neden oldu. Dolar karşısında, günden güne eriyen Euro, 2 senenin en kötü seviyesini 1.2275 ile yenilerken altın, kritik seviye olan 1550 dolar/ons'un üstünde tutunmaya çalıştı. Son gün altın, ABD'den açıklanan verilerle piyasalara, yeni bir Cuma günü klasiği yaşattı .Ülkenin tarım dışı istihdam rakamlarının beklentilerin çok gerisinde kalması ve işsizlik oranının %8.2 olarak açıklanması, piyasalar için tam bir hayal kırıklığı oldu.

Sonrasında gelen imalat ve üretim endekslerindeki ciddi düşüş ise,  piyasalardaki olumsuz havayı destekledi. Morali bozulan yatırımcıların, artan belirsizlikler karşısında tercihlerini, güvenli liman altın' dan yana kullanması, fiyatlarda ani yükselişe neden oldu. Haftanın son günü, ons'ta  80 dolar  yükselen altın, kayıplarını fazlasıyla yerine koyarken, haftalık bazda da  %,3.32 değer kazandı.

Paladyum % 3.65'lik getirisiyle öne .çıkarken, altın'ın sürükleyerek zarardan kurtardığı platin %0.51, gümüş ise %0.03 oranında değer kazandı. Kötü gelen verilerle güç kaybeden dolar, pariteyi 1.2450' ye taşısa da  kapanış, 1.2434 den gerçekleşti. Parite, doların lehine % 0.67 gerilerken, küresel ekonominin yavaşlayacağına yönelik endişeler ve artan petrol stoklarıyla  ham petrol fiyatları, % 8 oranında gerileyerek son 3 yılın en fazla aylık kaybını yaşadı. Geçen haftanın en iyi performansı, % 11 ile 10 yıl vadeli hazine bonolarına aitti.

ABD tarafından açıklanan ve hayal kırıklığına neden olan veriler, yeni bir teşvik paketi beklentisini güçlendirirken altın'a olan ilgiyi de  artırdı.1600.dolar/ons'un üstüne hızlı yükselen altın bu hafta, kısa vadeli pozisyon tutan yatırımcıların, kar satışları ile karşılaşabilir ancak; yatırımcı, altın satışlarında eskisine göre daha isteksiz davranacaktır. Altın aşağı yönlü baskılara daha fazla direnç gösterirken bant aralığı, 1580-1650.dolar/ons olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018