Altında rekor ve stres bir arada

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

2010 yılının ilk yarısı sona ererken altın, yükselen grafiği ile en güvenilir yatırım aracı olarak, göz doldurmaya devam ediyor. Hafta başı itibariyle rekor seviyesini 1265.30 dolar/ons'a taşıyan altın, sonrasında alışıla gelmiş kar realizasyonu satışlarına maruz kalarak, ons' da yaklaşık 40 dolar değer kaybetmesine rağmen çabuk toparlanarak haftayı 0.08 gibi minimum zararla kapatırken, yatırımcılarının güvenini de korumayı bildi. Altındaki kar realizasyonundan nasibini alan  diğer kıymetli madenler, toparlanmada ağır kalınca, haftayı daha büyük zararlarla kapatırken, yatırımcı tercihleri temel metallerin tamamının değer kazanmasında etkili oldu.

Parite desteği ile yeni haftaya başlayan altın, Avrupa'da piyasaların açılmasını takiben 1265.30 dolar/ons'la bütün zamanların en yüksek seviyesine imza attı. Sonrasında yatırımcıların altında karlarını realize etme ve tercihlerini daha düşükten yana kullanma isteği, ABD piyasalarının açılmasıyla birlikte devreye girdi. Altın, yatırımcıların kar  satışları ile ilk gün ons' da yaklaşık 35 dolar kaybederken parite, 1.23 seviyesine yaklaştı. Salı günü ABD'den açıklanan, ikinci el konut satışlarındaki şaşırtıcı düşüş ve ardından çarşamba günü gelen yeni konut satışlarındaki rekor gerileme, sektörün cari durumunun iyi olmadığını teyit etmesine rağmen dolar, euro karşısında haftanın en değerli konumu olan 1.2210'u, altın haftanın en düşük seviyesi olan 1224.15 dolar/ons'u gördü. Ancak; aynı gün, Federal Reserve'in "olağanüstü düşük" faiz oranı ve ucuz para akışı sözünü teyid etmesi, altın ve Euro' da toparlanmanın başlangıcı oldu. Perşembe günü yine ABD'ye ait, oldukça düşük dayanıklı mal siparişleri verisinin, piyasalar üzerinde tüketimin azalacağına yönelik baskı yapması, altın ve Euro'ya bir ivme daha kazandırdı.  Cuma günü ABD'nin birinci çeyrek GSYH final büyüme, satışlar ve tüketici harcamaları verilerinin beklentilerin gerisinde açıklanmasıyla güç kaybetmeye başlayan ve son 2.5 yılın en yükseğini gören, Michigan Üniversitesi güven endeksine rağmen toparlanamayan dolardan kaçan  yatırımcılar, ABD'nin 1.Çeyrek GSYH fiyat endeksinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle emtialara yöneldi. Yunanistan hükümetinin, rekor seviyeye ulaşan, ödemediği borcunun maliyeti ile Euro bölgesinin diğer sorunlu ülkeleriyle belirsizlik yaşanan piyasalarda G-20'ler toplantısına odaklanan yatırımcıların diğer gözdesi yine altın'dı. Önceki haftaya gore yüzde 0.08 oranında değer kaybederek 1255.60 dolar/ons'tan haftayı kapatmasına rağmen yükseliş trendinde olması önemliydi. Altın' daki kar realizasyonundan fazlasıyla etkilenen diğer kıymetli madenlerden gümüş yüzde 0.45, pilatin yüzde 1.19 ve paladyum yüzde 2.34 oranında değer kaybederken, temel metaller ve ham petrol fiyatları yatırımcıların tercihleri ile yükseliş kaydetti. ABD borsaları 5 haftanın en kötü performansını sergilerken,  Dow Jones yüzde 2.9, S&P yüzde 3.6 ve Nasdaq yüzde 3.7 oranında değer kaybetti.

Altın'da bir yandan rekor keyfi yaşanırken, bir yandan da stres birikiyor. Önümüzdeki günlerde, hafta sonu düzenlenen G-20'ler toplantısının yankıları piyasalarda hissedilecek. Olumsuz havanın esmesi durumunda altın için yeni bir zirve yolu gözükebilir. Radikal bir seviyeden rekor kırması durumda, yatırımcılar orta vadede daha iyisinin yaşanmayacağına kanaat getirerek, daha sert satışlar yapabilir ancak; küresel finansal piyasaların riskli yapısı yüzünden altın, portföylerdeki yerini korumayı sürdürecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018