Altında Mısır'la başlayan trend Mısır'la bitti

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

Geçtiğimiz hafta piyasalar, üç kıtadan gelen haberlerle dalgalandı. Euro/dolar paritesine göre daha istikrarlı bir grafik çizen altın, Asya kaplanı Çin'in faiz artırım kararı ile atağa kalktı, Mısır Başkanı Mübarek'in geciken istifa kararı ile son üç haftanın en yüksek seviyesi olan 1369.08 dolar/ons'a ulaştı ve istifa kararı sonrasında gelen kar satışlarıyla kapanışı 1356,95 dolar/ons'dan yaparak, haftalık bazda yüzde 0,58 oranında da olsa değerlendi ve yatırımcısını hayal kırıklığına uğratmadı. Bernanke'nin,  beyanları ile renk kattığı hafta'da dolar, kayıplarını telafi ederken, baz metal fiyatlarının tamamı düştü. Gümüş yine yatırımcıların gözdesi olurken, Dow Jones endeksi Haziran 2008' den sonraki en yüksek seviyesine ulaşarak, Şubat ayının 2.haftasını da yükselişle kapattı. 

Geçen haftaya, 1349 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın, sakin ve yataya yakın bir yükseliş gösterirken Euro/dolar paritesi, 1.3562'den giriş yaptığı haftanın ilk günü, Bölge'nin ekonomik açıdan söz sahibi ülkesi Almanya'dan açıklanan, Aralık ayı fabrika siparişleri ile yerel ve yabancı siparişlerde yaşanan ciddi düşüşün etkisiyle,  haftanın en düşük seviyesi olan 1.3508'e kadar geriledi. Salı günü altın ve diğer yatırım enstrümanları Çin'den gelen faiz artırımı haberi ile yön buldu. Ayda ikinci kez, gösterge niteliğindeki bir yıllık mevduat faiz  oranlarında, yüzde 25 baz puan artışa giden Çin, enflasyona set çekmeye çalışırken, ABD borsaları ve emtia fiyatları yükseliş yönünde hareketlendi. Altın, psikolojik seviye olan 1350.dolar/ons' dan uzaklaşarak 1368.55 dolar/ons seviyesine kadar yükseldi. Hafta ortasında FED Başkanı Bernanke'nin açıklamaları ön plandaydı. Bernanke, işsizlik oranında son iki ayda yaşanan düşüşü sevindirici bulurken, istihdam da normal seviyelere dönülmesinin ise birkaç yılı bulabileceğine vurgu yaparak büyük resim için negatif konuştu. Bernanke'nin ardından parite yukarı yönde hareketlenerek haftanın en yükseği olan 1.3744 seviyesini test etti. Perşembe gününe gelindiğinde; geçtiğimiz haftalarda altın'ın yükselişine zemin hazırlayan Orta Doğu'daki gerilimin başrol oyuncusu Mısır Başkanı Mübarek, istifa etmediğini, yalnızca yetkilerinin bir kısmını devrettiğini belirten konuşmasının ardından yaşanan hayal kırıklığı ve azalan risk iştahı, yükselişe yeni bir zemin hazırladı. Son işlem günü; 1365 dolar/ons seviyelerinde işlem gören altın, ABD piyasalarının açılmasının ardından haftanın en yüksek seviyesi olan 1369,97 dolar/ons'a ulaştı ancak; akşam saatlerinde Mısır Başkanı Hüsnü Mübarek'in halkın baskılarına daha fazla dayanamayarak istifa ettiğini ve yetkilerini orduya devrettiğini ilan etmesiyle birlikte, kar satışlarına maruz kaldı. Piyasalarda risk iştahını artıran bu haber sonrası altın hızla satış görerek, 1353 dolar/ons seviyesine kadar gerilese de kapanışı 1356.95 dolar/ons' dan yaparak haftalık bazda yüzde 0.58 oranında değer kazanmasını bildi. Önceki haftanın gözde yatırım aracı gümüş, yüzde 2.8'lik değer artışı ile yine dikkatleri üstüne çekti. Temel metallerin tamamının değer kaybettiği geçen hafta ABD borsaları 2.haftayı da kazançlı bitirdi. Haftanın son günü ham petrol fiyatları, Hüsnü Mübarek'in gitmesiyle gevşerken, Brent türü petrol fiyatı, haftalık bazda yüzde 1.4 yükseliş, NYMEX türü petrol fiyatı yüzde 3.8 oranında düşüş gösterirken bu iki tür arasındaki fiyat farkı da, varilde 15 dolar'ı buldu. Euro/dolar paritesi doların lehine yüzde 0.29 oranında gerilerken, ABD borsaları geçen hafta da yükseliş trendini korudu. 

Son iki haftadır çoğunlukla Orta Doğu'daki politik gerilimden beslenerek 1370 dolar/ons seviyelerine yaklaşan altın, Cuma günü Başkan Mübarek'in istifası ile tekrar 1350 dolar/ons seviyelerine geriledi. Kelebek etkisinin yaşandığı küresel ekonomide, bu haberle piyasalarda hasıl olan rahatlama, altın ve grubu madenlerin, önümüzdeki günlerde bir miktar daha gevşemesine yol açabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018