Altında med-cezir

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

Geçtiğimiz hafta altın adeta med-cezir yaşadı. Seansa sert satışlarla başlayan altın, hafta ortasında ABD’nin ekonomik verileri ve Bej Kitap raporuyla adeta şahlanarak 1.250 dolar/ons’u aştı. Kar satışlarının da etkisiyle bu seviyede tutunamayan altın haftayı yüzde 1.84 ekside kapatırken gümüş de yüzde 2.25 kayıpla takip etti. 

Altın, geçtiğimiz haftaya 1.251 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Pazartesi günü, Euro Bölgesi’den açıklanan pozitif imalat sektörü rakamları altın’da baskı  yarattı. Ayrıca, ABD’nin imalat sektörü, yeni siparişler ve istihdam endeksi rakamları beklentileri aşarak, yatırımcılarda, teşvik programında kısıtlamaya gidilmesinin yakın zamanda gerçekleşeceği düşüncesini yeniden ortaya çıkardı. Dolar lehine gelişen seansta ‘stop loss’ların da devreye girmesiyle hızlanan satışlar, altını 1.217 dolar/ons’a itti. Piyasa altındaki bu sert satışı sindirmeye çalışırken, euro/dolar paritesi yükselişe geçti. Avrupa’nın büyüme rakamları, beklentilere paralel gelirken, hizmet sektörü de artış gösterdi. 1.211 dolar/ons’a kadar geri çekilen altın bu seviyeden ABD’li ‘indirim avcıları’ tarafından sırtlanarak ilk etapta 1230 usd/ons’a tırmandı. Aynı gün ABD’den açıklanan Bej Kitap verileri altını olumlu yönde etkiledi. Kitaba göre, ülkenin ılımlı büyümesi devam ederken özellikle 15 Ekim-15 Kasım tarihleri arasında, ülkenin genelindeki ekonomik faaliyetlerde yükseliş gözlendiği, imalat ve konut sektörünün büyümede başı çektiği belirtildi. Altın hızla 1251.70 dolar/ons’a kadar yükseldi. Kar satışlarıyla başlayan geri çekilme Perşembe günü 1.217 dolar/ons’a kadar sürdü. ABD’den açıklanan büyüme rakamları beklentileri aşarken, haftalık işsizlik başvuruları düşük geldi. Güçlü verilerin borsaları yükselişe sevk etmesi beklenirken, yatırımcılar kararsızlığa düşerek borsada satışa yöneldiler. Altın, kaybını bir miktar telafi ederek tekrar 1.235 dolar/ons’a uzandı. Aynı gün Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarında değişikliğe gitmediğini duyurdu. Ayrıca Başkan’ın 2014 yılı büyüme beklentisini yükseltmesi, buna mukabil enflasyon beklentisini düşürmesi pariteyi haftanın en iyi seviyesi olan 1.3678’e taşıdı. Son işlem günü, ABD’den açıklanan tarım dışı istihdam rakamları beklentileri oldukça aşarken, işsizlik 2008 Kasım ayından bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Michigan Üniversitesinin açıkladığı, güven endeksi, beklenti ve cari durum endeks kalemleri de önceki rakamların üzerindeydi. Altın, verilerle bir yumruk yiyerek 1213 usd/ons’a kadar geri çekildi; bu seviyeden tepki alımlarıyla toparlansa da haftalık seansı 1230.10 usd/ons seviyesinden bitirerek yüzde 1.84 değer kaybetti. Gümüş de, ayı piyasasının baskısından kötü etkilenerek yüzde 2.25 değer kaybederken, platin yalnızca yüzde 0.2 ekside kaldı. Paladyum sağlam durarak haftayı yüzde 1.87 kazançla noktaladı. Dolar, son günkü hamlesine rağmen Euro karşısında yüzde 0.7 değer kaybetti. Ham petrol stoklarında, 5 milyon varili aşan erime kaydedilmesiyle Nymex, yüzde 5.5 ile kazandırdı.

ABD’nin pozitif istihdam rakamları adeta altının düşmanı haline geldi. Hafta içinde 1.210 dolar/ons seviyesinin kıyısından iki kez dönen altının, güçlü duruşundan etkilenen yatırımcılar yeni pozisyonlar açabilir. Önümüzdeki günlerde sarı madenin bir kez daha kritik direnç seviyesi olan 1.270 dolar/ons’u devirmeyi deneyecek ancak yıl sonuna yaklaşması dolayısıyla bazı yatırımcıların pozisyonlarını kapatma yoluna gitmesi, altını negatif etkileyecektir. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018