Altında hayal kırıklığı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

 

 
Geçtiğimiz hafta, Avrupa ve ABD kanadında risk iştahını artıran gelişmeler, yatırımcıyı hisse senedi piyasalarına çekerek altın ve grubu kıymetli madenlere olan ilgiyi azaltırken, doların lehine seyreden parite ise satış getirdi.
Özellikle; ABD tarafından gelen pozitif ekonomik veriler, Fed'i ek bir gevşek para politikasından alıkoyması doların, euro karşısında haftalık bazda, %0.40 değerlenmesini sağlarken altın, % 3.17’lük değer kaybı ile bu yılın en büyük ikinci düşüşünü yaşadı. Geçen haftanın ilk işlem gününde, Çin’in beklenmeyen şekilde yüksek açıklanan Şubat ayı ticaret açığı rakamları, emtia fiyatlarında aşağı yönlü baskı yarattı. Haftaya, 1.714.60 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın 1.700 dolar/ons’a kadar gerilerken. Salı günü, Almanya’nın oldukça yüksek açıklanan Zew ekonomik endeksi ve Fitch’in, Yunanistan’ın sınırlı temerrütteki kredi notunu B-’ye yükseltmesi, risk iştahını da yukarıya taşıdı ve Avrupa borsalarına alım getirdi. Diğer taraftan; ABD’den gelen perakende satış rakamlarının son 5 ayın en büyük sıçramasını kaydetmesi, hem Wall Street’e, hem de dolara yükseliş yönünde destek vermesi, altın yatırımcısını satış tarafında hareketlendirdi. Borsaları ve doları tercih eden yatırımcıların satışları ile altın, 1.685 dolar/ons’a kadar geri çekildi. Sonrasında gelen tepki alımları, Fed’in açıklamaları öncesinde, tekrar satışa döndü. Fed, işsizlik oranındaki kademelidüşüşle, gelecek çeyreklerde bir miktar daha büyüme beklediklerini ayrıca; bankalara uygulanan stres testinin sonuçlarına göre, 19 bankanın 15’inin, en kötü ekonomik senaryoda dahi gereken sermaye seviyelerini koruduğunu açıkladı. Pozitif gelişmelerle ABD borsaları, en iyi işlem gününü kaydederken S&P, 2008’den bu yana görülmeyen seviyelere tırmandı. Toplantı sonrası altında hızlanan satışlar, 1.662.17 dolar/ons’a kadar çekilmesine neden oldu. Doların artan gücüyle, ayı piyasasının etkisine giren altın ve gümüşde düşüş, hafta ortasında ivme kazandı. Altın, son iki ayın en düşük seviyesi olan 1.634 dolar/ons’a kadar geri çekildi. Fed’in açıklamalarıyla parite, 1.3020 seviyesine kadar geri çekilirken dolar, yen karşısında 11 ayın en yüksek seviyesini kaydetti. Perşembe günü ABD tarafından gelen olumlu işsizlik maaşı başvuruları ve imalat sanayi endeksine rağmen; dolar, uzun vadeli Hazine kağıtlarına gelen satışların hisse senedi piyasalarına kaymasıyla güç kaybetmeye başladı. Düşen fiyatları ve paritedeki yükselişi fırsat bilen yatırımcıların alımları ile 1.657 dolar/ons’a kadar yükselen altını, cuma günü Hindistan’ın, altın ithalatlarında vergileri iki katına çıkardığı haberi durdurdu.
Kayıplarını kapatma fırsatını elinden kaçıran altın, 1.659 dolar/ons kapanışla, haftalık bazda %3.17 değer kaybederken, gümüş %5.21, platin %0.84, paladyum ise %1.31 değer kaybetti. Artan risk iştahı ile birlikte yatırımcı, vadeli borsa endekslerini yukarıya taşırken, uzun vadeli hazine kağıtlarından da çıktığı gözlendi.
Altının yaralarını sarması, paritenin desteğine ve borsalardaki kısa dönemli risk iştahının ortadan kalkmasına bağlı. Altın öncelikle, geçen haftanın kayıplarını yerine koymaya çalışacaktır. Diğer taraftan; kazananların kar realizasyonları da altın fiyatlarını yükseliş yönünde etkileyecektir. Bu hafta altın, 1.635-1.700 dolar/ons dar bandında, dalgalı bir seyir izleyecektir. Bandın kırılmasıyla, yeni bir trendin oluşması beklenebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018