Altında fiyat hareketi daraldı
Cumhur Taşdelen / Troy kıymetli Maden Ticareti A.Ş.
Geçtiğimiz hafta rodyum hariç, kıymetli madenlerin tamamı yükseldi. Haftalık bazda altın yüzde 2.14, gümüş yüzde 6.62, platin yüzde 6.73, paladyum yüzde 4.10 değer kazanırken, hacimsiz piyasaya sahip olan rodyumun, alım ve satım fiyatları arasında oluşan büyük fark, değer kaybının yüzde 20 civarında gerçekleşmesinde etkili oldu. Önceki hafta temel metal fiyatlarının tamamında görülen sert düşüşlerin yerini toparlanmaya bıraktığını bazı metallerde yükselişler olduğunu gördük. Haftalık bazda bakır, yüzde 4.19, çinko yüzde 1.53 oranında artarken, alüminyum, nikel ve kurşun fiyatları daha az bir düşüşle haftayı kapattı.
Haftaya 801 dolar/ons seviyesinden adım atan altında fiyat hareketleri, belirsiz piyasalardaki kararsız yatırımcılar ile ilk gün, 790-830 dolar/ons bandında dalgalı bir seyir izledi. Salı günü ABD'den gelen 3. çeyrek tüketici harcamaları ve konut fiyat endeksin verilerinde görülen gerileme, altın fiyatlarını haftanın en yüksek seviyesi olan 831.10 dolar/ons'a kadar taşıdı. Şükran Günü kutlamaları nedeniyle, perşembe günü tam, Cuma günü yarım gün kapalı olan ABD piyasaları, altının daha sakin ve yatay bir grafik çizmesine neden oldu. Fiyat aralığı daha da daralarak 820 - 810 dolar/ons bandına sıkıştı. Haftanın son iki günü Euro bölgesinden gelen güven endeksi verilerindeki gerileme ve düşük gelen kasım ayı TÜFE oranı ile artan faiz indirimi beklentisine rağmen Euro, dolar karşısında haftalık bazda yüzde 0.90 oranında değer kazandı. Özellikle doların toparlanma çabaları 1.2696 parite seviyelerindeki kapanışla son buldu. Dolardaki gerileme ve OPEC'in, üretimde kesintiye gidebileceği beklentisi, petrol fiyatlarının yüzde 8 yükselişle (nymex 54.43 dolar/varil) haftayı kapatmasını sağladı. Değer kaybeden dolar, yükselen petrol fiyatları ve piyasalarda yaşanan güven bunalımı altının haftayı ons'da 17.13 dolar artarak 818.30 dolar/ons'dan kapatmasını destekledi.
Dünya ekonomisinde yaşanan gerileme, mücevherat sektörünü ve ticaretini daraltmasına rağmen altın, yatırımcılar açısından, güvenli liman olma özelliği ile güçlü konumunu koruyor. Global kriz nedeniyle, dünyada ve Türkiye'de yatırım amaçlı altın talebi artıyor. Dünya Altın Konseyi verilerine göre Türkiye'de altına yatırım talebi 3. çeyrekte geçmiş dönemlerin bütün çeyreklerinin üzerinde, yüzde 61 oranında artışla 31,7 ton olarak gerçekleşti.