Altında fiyat aralığı daraldı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

Geçen hafta; Yunanistan, ikinci kurtarma paketindeki 130 milyar euroluk yardımı kapabilmek için bütçe kesintilerini içeren yasayı mecliste onaylamasına rağmen; paketin şartlarını yerine getirmesi konusunda yeterince ikna olmayan kreditörlerin onayı geciktirmesi, euronun dolar karşısında % 0.44 değer kaybetmesine neden oldu. Diğer taraftan; anlaşmanın sağlanacağı yönündeki beklentileri koruyan yatırımcılarla yükselen vadeli borsa endeksleri, altın fiyatlarının da tutunmasını sağlarken, ham petrol fiyatları İran faktörüyle, %2'nin üstünde yükseldi.

Pazar günü, Yunan parlamentosundan geçen kemer sıkma önlemlerinin yarattığı olumlu havayla yukarı yönde açılan piyasalar,  altını da sürükledi. Haftaya,  1727 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın, 1.733 dolar/ons'a kadar yükseldi ancak; açılan Avrupa piyasalarıyla birlikte, teknik satışlara maruz kaldı. Yunanistan'daki kemer sıkma politikası, şiddet olaylarını da beraberinde getirdi. Piyasaların yükselen moralini gölgeleyen gelişmeler karşısında euro irtifa kaybederken, kredi derecelendirme kurumları da boş durmayarak  6 Avrupa ülkesi ve 15 İspanyol bankasının notunu düşürdü. Salı günü altın, haftanın en verimsiz gününü geçirirken, ABD'den açıklanan ocak ayı perakende satış rakamlarının hayal kırıklığı yaratması, yatırımcıların risk iştahını da aşağıya çekerken dolar, euro karşısında 1.3080 seviyesine çekildi.  Hafta ortasında, Çin'in Euro Bölgesi'nin borcuna yatırım yapacağını açıklamasının ardından ortak para birimi, dolar karşısında ivme kazandı. Bu gelişmenin pozitif etkisi kısa sürdü. Avrupa Bölgesi yetkililerinin Yunanistan için ikinci kurtarma planını erteleme yollarını araması, euronun toparlanmasına izin vermedi, Bölge'den açıklanan datalara göre, Avrupa'da 2009'un ikinci çeyreğinden bu yana ilk kez daralma yaşanması, işleri daha kötüleştirdi. Euroda geri çekilme sürerken altın, ABD'den açıklanan veriyi takip etti. Ülkenin New York Fed imalat endeksi, Haziran 2010'dan bu yana görülen en yüksek seviyede açıklanması, altını haftanın en iyi işlem fiyatı olan 1.737.43 dolar/ons'a kadar taşıdı. Ancak; bu seviyeden gelen kar satışları, perşembe gününe de sarkarak haftanın en kötü işlem fiyatı olan 1.705.44 dolar/ons'a kadar sürdü. Uluslararası kreditörlerin, 325 milyon euroyu bulan bütçe kesintileri üzerinde anlaşmaya varması altın, euro ve hisse senetlerine alım getirdi. ABD'nin işsizlik başvuruları, Philadelphia Fed endeksi ve yeni siparişler verilerinin, beklentilerden daha olumlu gelmesi Wall Street'in yanında, euro ve altına da yaradı. 1.730 dolar/ons seviyesinin üzerine çıkan altın, ABD piyasalarında tekrar gevşeyerek 1.723.20 dolar/ons'ta dengelendi. Altın haftayı %0.10'luk ufak bir yükselişle kapatırken, parite dolar lehine 1.3140 seviyesinden kapanış yaparak haftalık bazda %0.44 değer kaybetti. Tüm temel metaller, ortalama yüzde 4'e varan kayıp yaşarken, İran'ın Avrupa'ya  petrol sevkiyatını durduracağını belirtmesi, ham petrol fiyatlarından  Nymex türünü %4.22, Brent türünü ise  %2.27 yükseltti. 

Yunanistan'ın, 130 milyar euroluk ikinci yardım paketi bu hafta, kreditörlerin onayından geçerek piyasalara rahat bir nefes aldıracak. Özellikle; artan risk iştahıyla, alım yönünde hareketlenecek hisse senetleri, euro ve altın fiyatlarını yukarı yönde desteklerken petrol fiyatları, İran tarafından gelen tehditlerle yüksek fiyat seviyelerini koruyacaktır…

Bu hafta altın, 1.750 dolar/ons direncini zorlayarak kırmaya çalışacaktır. Dünya Altın Konseyi'nin perşembe günü yayınladığı kayıtlara göre  2011'de talep ilk kez 200 milyar dolara ulaşırken, 4.067 tonla 1997 yılından bu yana görülen en yüksek seviye kaydedilmiştir. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018