Altında ana trend zorlanıyor

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

Nazlı Gökçe MİS / TROY KIYMETLİ MADEN

Geçen hafta Euro karşısında, son on ayın en değerli seviyesini 1.3268 parite ile test eden dolar'ın aşağı yönlü baskılarına dayanamayarak, son altı haftanın en düşük seviyesini 1085.29 dolar/ons'la gören altın'ın imdadına, Yunanistan'a yardım paketinin kabul edilmesiyle toparlanan Euro yetişti. Cuma günü euro' dan gelen desteği lehine iyi kullanan altın, haftayı 1106.50 dolar/ons' dan kapatarak haftalık bazda, yüzde 0.05 gibi çok düşük bir oranda bir değer kaybına uğradı.  

Altın yeni haftaya 1108.20 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Euro/dolar paritesinin hafta ortasına kadar 1.3550' den 1.3350 seviyesine doğru olan hareketinde altın, 1110-1100.dolar/ons aralığında tutunmaya çalışsa da bandı   aşağı yönde zorlamaya başladı. Çarşamba gününün ilk işlem saatlerinden itibaren dolar'ın ağırlığı arttı. Asya tarafında yaşanan Japon Yeni satışları ve Uluslarası kredi derecelendirme kurumu Fitch'in, diğer bir sorunlu Avrupa ülkesi olan  Portekiz'in kredi notunu eksiye çekmesiyle keyfi kaçan borsalar ile ABD' nin uzun vadeli hazine bonolarına gelen satışlar, dolar' a olan talebi artırdı. 1.3350'nin altına sarkan euro/dolar paritesinin baskılarına dayanamayan altın, ABD piyasalarında ciddi bir satış baskısıyla karşılaştı ve 1085.30 dolar/ons'a kadar gerileyerek,son altı haftanın en düşük seviyesini gördü. Perşembe günü AMB Başkanı,Yunanistan için herhangi bir müdehalenin IMF ya da başka bir kurum tarafından yapılmasının, Euro Bölgesi için kesinlikle çok kötü olacağını belirtmesi ile yardımın belirsizliğini koruması ve Bernanke'nin, hassas ekonomik şatlar ve düşük enflasyonu ileri sürerek, gösterge faiz oranlarının sıfıra yakın düzeyde olmasının gerektiğini belirtmesi ile dolar, euro karşısında son 10 ayın en değerli  konumu olan 1.3268 pariteyi test etti. Yen'e gelen satışları karşılayan dolar, bu para karşısında da yaklaşık son 3 ayın en yüksek seviyesini gördü. Son işlem günü piyasaların dolar'ın  kıskacından kurtulduğu gün oldu.Perşembe gününün ilerleyen saatlerinde Brüksel de düzenlenen zirvede, Avrupa Birliği üyelerinin,Yunanistan 'daki krizin aşılmasına yönelik bir çözüm konusunda anlaşmaya varmaları,euro' nun toparlanmasına neden oldu. Cuma günü dolar karşısında güçlenen euro, pariteyi 1.3410 taşıyarak kayıplarını azalttı ve haftalık bazda yüzde 0.92 oranında değer kaybetti. Dolar'a gelen satışların diğer önemli paralara, ABD'nin uzun vadeli hazine bonolarına, altın'a ve diğer madenlere alım getirdiği gözlendi. Özellikle;Asya'da fiziki alımlarla desteklenen ve dünyanın en büyük altına dayalı fonu olan Gold Trust'ın rezervlerinde artış beyan eden açıklamasıyla yükselen altın 1106.50 dolar/ons kapanışla haftalık bazda yüzde 0.05 gibi çok ufak oranlı bir değer kaybı yaşadı. Diğer kıymetli madenler de, haftanın son günü gelen yükselişlere rağmen, altın gibi haftalık bazda düşüş yaşadı.

Avrupa Birliği ülkelerin, Yunanistan' daki krizin aşılmasına yönelik bir anlaşmaya varmış olmaları, euro' ya ve piyasalara şimdilik rahat bir nefes aldırmış olabilir  ancak; diğer borçlu  ülkelerin sorunları hala sürüyor. Dolar'ın baskısından kurtulamayan altın, yaklaşık birbuçuk yıllık trendin alt bandını zorluyor. Altın' da 1080.dolar/ons desteği önemli. Altın'da bu hafta, 1085.ve 1110.dolar/ons seviyeleri zorlanacaktır. Altın' ın 1100.dolar/ons seviyesinden uzaklaşması parite baskısından kurtulmasına bağlı. Fiziki alımlar, altın' ı parite baskısından kurtaracak kadar güçlü değil. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018