Altında 155 dolarlık sarsıntı
Geçen hafta; Avrupa borç krizini çözmeye yönelik yapılan zirvenin, beklentileri karşılayamaması ve Kredi derecelendirme kuruluşlarının, Euro Bölgesiyle ilgili daha karamsar tablolar çizmesi nedeniyle riskten kaçınan piyasa oyuncularının yine rezerv para Dolar'a ve devlet tahvillerine yönelmesi, Euro ve diğer önemli paraların zayıflayarak, değer kaybetmesine neden oldu. Diğer taraftan; küresel büyümenin sekteye uğrayacağı ve buna bağlı olarak endüstriyel talebin azalacağı korkularının su yüzüne çıkmasıyla, emtia fiyatları da düştü. Özellikle; geçen hafta ortası Euro, dolar karşısında son 11 ayın en düşük seviyesini test etmesi, altın ve grubu emtia fiyatlarında daha sert düşüşler yaşamasına neden oldu. Ons' da yaklaşık 155.dolarlık kayıp yaşayan altın, Eylül ayından sonraki en düşük seviye olan 1560.dolar/ons'u test ederken, 1598.93 dolar/ons kapanışla haftalık bazda % 6.57'lik değer kaybına uğradı.
Altın; geçen haftaya, 1710 dolar/ons seviyelerinden giriş yaptı. Avrupalı liderlerin bir araya gelerek krizi çözmeye yönelik çalışmaları beklentileri karşılamazken, bütçe sıkılaştırma dayatması, piyasalarda ters tepti. İtalya ve İspanya'da borçlanma maliyetlerinin de yükselmesiyle euro, hisse senedi ve emtia fiyatları hızla gevşemeye başladı. Altın, 1675 dolar/ons'a, parite 1.32'ye çekildi. Salı günü, FED toplantı sonuçlarına odaklanan piyasalarda, hayal kırıklığı yaşandı. Üçüncü bir parasal genişleme haberi bekleyen piyasalar, küresel büyümenin yavaşlarken, ABD ekonomisinin ılımlı şekilde büyüdüğü açıklamalarıyla karşılaştı. Yatırımcılar, Dolar ve uzun vadeli devlet kağıtlarına sarılırken riskli varlıklardan uzaklaştı. Çarşamba günü, Euro Bölgesi'nin belirsizlikleri ve Almanya'nın uzun vadeli tahvil getirilerindeki tarihi düşüş Euro'yu, dolar karşısında son 11 ayın en düşük seviyesi olan 1.2946 pariteye çekerken altın,1575 dolar/ons'u test etti. Altın' da ayı piyasasının baskısı Perşembe günü de sürdü. Kredi derecelendirme kurumları bu süreçte boş durmayarak, tutunmaya çalışan piyasalarda artçı sarsıntılara neden oldu. Fitch, Euro Bölgesi'ndeki krizden dolayı bankacılık sektörünün ciddi baskı altında olduğunu ileri sürerek, Avrupa'nın beş önemli ticari banka ve bankacılık grubunun notunu düşürürken ABD tarafından gelen olumsuz Sanayi üretim verisine rağmen, yüksek gelen New York FED imalat ve yeni siparişler endeksi, 3.çeyrek cari işlemler açığının son yılların en düşük seviyesinde gelmesi ve Philadelphia Fed endeksinin Nisan 2011'den sonra en yüksek seviyede açıklanmasıyla ABD borsaları yükselişe geçerken altın, son 3 ayın en kötü işlem fiyatı olan 1560.45 dolar/ons'u kaydetti. Son işlem günü, ABD'nin beklentilerden yukarıda açıklanan TÜFE rakamları, yükselen enflasyon riskine karşı FED'i ekonomiye destek olmak için daha fazla hamle yapmaya itebileceği beklentisine neden oldu. Bu beklentiyle yükselen parite, haftayı 1.3044'ten kapatmasına rağmen; haftalık bazda % 2.57' lik düşüşten kurtulamadı. Emtia piyasasına gelen satışlar, kıymetli maden fiyatlarının tamamında düşüşe neden oldu. Yatırımcıların güvenli limanı altın, haftalık bazda % 6.57 gerileyerek 1598.93 dolar/ons' dan haftayı kapatırken, gümüş % 7.63, platin % 6.27, son haftaların gözdesi paladyum % 9.02 oranında değer kaybetti. Temel metallerden Nikel, haftayı en az kayıpla kapatırken, ham petrol fiyatları % 5' in üstünde düşüş yaşarken, küresel borsa endeksleri de bu düşüşlere eşlik etti.
Altın'daki erozyon mücevher üreticilerini sevindirirken, pek çok yatırımcıyı üzdü. Sene sonu için konuşulan 2000 dolar/ons hedefinden uzaklaşan altın'da, 1550.dolar/ons'un altı seviyeler konuşulsa da, kapanan pozisyonların tekrar açılacağı beklentimiz güçleniyor. Özellikle; artan küresel endişeler ve İran faktörü, altın' ın daha fazla erimesine izin vermeyecektir. Altın, bu hafta 1600.dolar/ons'un üstünde yerini sağlamlaştırmaya çalışacaktır.