Altında 128 dolarlık oynama
Geçen hafta; euro karşısında, son altı ayın en değerli seviyesini gören dolar, haftalık bazda yüzde 3.85 oranında yükselirken altın, 1921.15 dolar/ons'luk yeni bir tarihi zirveye imza atmasına rağmen, yüzde 1.43 oranında değer kaybetti. Özellikle; 1883 dolar/ons'dan giriş yaptığı geçen hafta, yoğun ekonomik gündemin de etkisiyle ons'ta 128 dolar'lık dalgalanma yaşayan altın, grubu emtia fiyatlarını da aşağıya çekerek haftayı 1855.60 dolar/ons'dan kapatırken, temel metal fiyatlarının tamamınında gerilediği gözlendi.
Altın; ABD piyasalarının kapalı olduğu geçen haftanın ilk işlem gününde, Avrupa piyasalarından gelen alım desteği ile 1900 dolar/ons'a doğru hareketlendi. Salı günü, sabah saatlerinde 1900 dolar/ons'un üstüne çıkan altın, Avrupa piyasalarının açılışıyla birlikte, 1921.15 dolar/ons'luk yeni bir tarihi zirveye imza attı. Ancak; İsviçre'nin, para birimini euroya karşı sabitlemesi kararının ardından gelen satışlarla tarihi zirveden dönen altın, 1858 dolar/ons'a kadar gevşedi. İlk tepkinin ardından tekrar 1880'li seviyelere geri dönen altın, Dünya Merkez Bankası Başkanı Robert Zoellick'in, ABD'nin yavaş büyüyeceği ancak; resesyona girmeyeceği yönündeki açıklamalarının ardından, 1.40'a kadar gerileyen paritenin baskısını yaşadı. Hafta ortasında; Alman Anayasa Mahkemesinin, Euro Bölgesi için hazırlanan kurtarma paketlerinin hukuka uygunluğunu onaylaması üzerine, rahat bir nefes alan piyasalarda parite, Almanya'nın güçlü sanayi, imalat ve inşaat datalarıyla birlikte 1.4150'ye tırmanırken altın, 1.810 dolar/ons'a kadar geriledi. Aynı gün ABD'de ekonomiyi teşvik için piyasaya 300 milyar dolardan fazla enjekte edileceği haberleri, yatırımcıları hisse senedine yöneltince altın, haftanın en kötü işlem fiyatı olan 1.792.98 dolar/ons'a kadar çekilirken, 2 günde 128 dolar/ons'luk bir düşüşü de beraberinde yaşadı. 1.800 dolar/ons'un gerisine gelen fiyatlar, yatırımcıları yeniden altına çekerek, kayıpların bir kısmının telafi edilmesini sağladı. Diğer taraftan; Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet'in konuşmaları altını omuzladı. Trichet, bölgede ekonomik görünüme yönelik risklerin aşağı yönlü olduğunu ve bu durumun yüksek belirsizliği de beraberinde getirdiğini belirttiği konuşmasının ardından altın; Cuma günü, 1.880 dolar/ons'a kadar yükseldi. Ancak; ABD Başkanı Obama'nın özellikle; istihdamın çözümüne yönelik kongreye sunduğu 447 milyar dolarlık planını açıklaması, altında yeni bir satış dalgası yarattı. Haftanın genelinde, euro karşısında, güçlü bir grafik çizen dolar, yatırımcıları kendisine çekerek pariteyi son altı ayın en değerli seviyesi olan 1.3629'a kadar çekerken, 1.825 dolar/ons seviyelerindeki altın, hafta boyunca yaşanan yoğun haber akışı karşısında dalgalı bir seyir izleyerek yüzde 1.43 oranında değer kaybetti ve haftayı 1855.80 dolar/ons'dan kapattı. Euro karşısında yüzde 3.85'lik değer artışı ile öne çıkan dolar, emtia fiyatlarını da aşağıya çekti. Gümüş % 4.56, platin % 2.63, paladyum % 4.99 oranında değer kaybederken temel metal fiyatlarının da tamamının düştüğü gözlendi. Hisse senedi tarafında güven problemi nedeniyle yaşanan düşük risk iştahı, vadeli borsa endekslerine olumsuz yansımaya devam ederken, piyasaların diğer güvenli limanı olan CHF, gelen açıklamalar sonrası, euro ve dolar karşısında zayıf bir haftayı geride bıraktı.
Özellikle; yoğun haber akışı nedeniyle kararsız kalan yatırımcılar; bu hafta da altında bant aralığının geniş kalmasında etkili olacağını düşünüyoruz. Yükseliş yönündeki hamleler, yeni rekorları peşinden getirmesinin yanı sıra, genişleyen bant aralığı nedeniyle ciddi kar satışlarını da beraberinde getire bilir. Korkulu rüya görmek istemeyen yatırımcıların kısa vadeli hamlelerden kaçınmalarını tavsiye ediyoruz. Altında, Euro Bölge'sine ait problemlerin çözümüne ilişkin, daha somut adımların atılması aşağı yönlü seyrin başlamasına neden olacaktır.