Altında 1270 dolar/ons beklentisi hala canlı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz haftanın ilk iki gününde 1245- 1255 dolar/ons bandında fiyatlanarak 1270 dolar/ons beklentisini canlı tutan altın, Hafta ortasında banttan düştü. Son işlem günü ABD’nin konut piyasasına dair rakamlar altını 1250 dolar/ons üzerine omuzlayarak haftayı, 1254 dolar/ons’tan yüzde 0.48 bitirmesini sağladı. Diğer kıymetli madenler de  mütevazi bir kazanç sağlarken, temel metallerden gümüş ve nikel yüzde 5 dolayındaki getiriyle haftanın en iyi performans gösteren enstrümanları oldular. 

Altın, haftaya 1247 dolar/ons seviyesinden giriş yaparak ilk gün 10 dolarlık bantta dalgalı seyir izledi. Salı günü Almanya’nın TEFE rakamlarında yıllık bazda düşüş kaydedilirken, Parite Euro lehine 1.37’ye kadar uzandı. Paritenin desteğiyle altın son 4 haftanın en iyi fiyatı olan 1255.38 dolar/ons’u kaydetti. ABD piyasalarına geçildiğinde, ülkenin küçük işletme iyimserlik endeksi beklentiyi aşarak iyimserliği beslerken, Aralık ayı perakende satış rakamlarının güçlü gelmesi, yatırımcılar tarafından ekonomik büyümenin yavaş olabileceğine dair endişeleri hafifletti. Ayrıca bir süredir piyasaların yakından takip ettiği ABD’nin bütçesinde 2014 için anlaşma sağlanması, borsalara yükseliş getirirken altın sert şekilde 1240 dolar/ons seviyesine sarktı. Hafta ortasında, ABD’den açıklanan ÜFE verisinin 6 ayın, New York FED imalat endeksinin 20 ayın zirvesine yükselmesiyle parite 1.3582’ye kadar gevşedi. Dolar karşısında zayıflayan altın günün en düşük seviyesi olan 1234.40 dolar/ons’a kadar satış yemesinin ardından yüzünü yukarı döndü. Yatırımcılar, altının 1250 dolar/ons’taki psikolojik seviyeye ulaşacağını düşündüklerinden tekrar alıma geçtiler. Altın Cuma günü ABD seansına kadar 1237-1247 dolar/ons bandına sıkıştı. Wall Street’de işlem gören Intel ve GE gibi önemli firmaların hisselerindeki kayıp, diğer kağıtları da etkilerken, altın alım gördü. Diğer yandan ülkenin saygın kurumlarından Michigan Üniversitesi’nin tüketici güven endeksinin kötü açıklanması altının tekrar 1255 dolar/ons’u görmesini sağladı. Kapanış itibariyle 1254 dolar/ons’ta dengelenen maden yüzde 0.48 değerlenirken, rakibi dolar yüzde 0.7 kazandırdı. ABD’den açıklanan ham petrol stoklarında, 7.5 milyon varilden fazla erime kaydedilmesi Nymex’in 95 dolar/varile yükselerek yüzde 1.48 kazandırmasını sağlarken, temel metallerde de topyekun yükseliş kaydedilen bir hafta oldu. 

Altın’ın 1250 dolar/ons üzerinde kapanış yapması, Asyalı yatırımcıların yeni haftada yükselen grafiğe dahil olmasını sağlayabilir. 1270 dolar/ons’un kapanış bazında kırılması altın’ın sıkışık banttan kurtulmasını ve nefes almasını sağlayacaktır. Emtia piyasası olarak baktığımızda geçen haftaki yükseliş, enstrümanların birbirlerinden destek bulmasını sağlayabilir. Altın, 1300 dolar/ons kıyısından kar satışlarıyla geri dönebilir ancak bu düzeltmeler orta vadeli yatırımcıları korkutmamalı. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018