Altına temmuz freni
Altında, 3 aydır süren yükseliş, temmuz ayı ile birlikte son buldu. Aylık bazda yüzde 4.96 oranında gerileyen altın, son haftayı da yüzde 0.7 oranın da düşüşle kapatırken, 2008' in son çeyreğinde başlayan yukarı yönlü trent de kırılmış oldu. 5 Mayıs'tan sonraki en düşük seviyeyi 1156.55 dolar/ons'la gören altında ana trende dönme çabaları, zararı minimum seviyeye taşırken dolar, Euro karşısında yüzde 1.05 oranında değer kaybetti.
Geçen haftaya 1189 dolar/ons seviyesinden giriş yapan ve Avrupa piyasalarının açılışıyla satış baskısıyla karşılaşan altın, dünyanın en büyük altına dayalı fonu olan Gold Trust'ın rezervlerindeki erimeyi açıklaması ile irtifa kaybetti. Güçsüz dolar, paritenin 1.2950-1.3050 bandına taşınmasına ve perşembe günü Avrupa piyasalarının açılışına kadar bu seviyeyi korumasına neden olurken, Euro Bölgesi'nden özellikle; bankacılık sektöründen gelen olumlu bilançolar hisse senedi piyasasına alım getirdi. Altında artan satış baskısı, petrol ve diğer emtialarda başlayan satışlarla birleşince, yatırımcılarda panik satışlara ve stop-lost'ların devreye girmesine neden oldu. Salı ve çarşamba günü gelen satışlarla ons'ta 30 dolarlık düşüş yaşayan altın, 1156.55 dolar/ons'a kadar gerileyerek 5 Mayıs'tan sonraki en düşük seviyeyi görürken, 2008'in son çeyreğinde 680 dolar ons seviyelerinden başlayan yükseliş trendi de, kırılmış oldu. Perşembe günü altın, cazip fiyat seviyesi ve trende tekrar dönme isteği dolar'dan ayrışmasına neden oldu. Asya piyasalarından Yen'e gelen alımlar ve Avrupa Bölgesi'nin ekonomik görünümü ile güven endeks kalemlerinin yüksek çıkması pariteyi dolar'ın aleyhine haftanın en değerli seviyesi olan 1.3107'e kadar taşırken, altın kendine alım yönünde pay çıkardı ve 1170 dolar/ ons seviyesine kadar yükseldi. Son iki gün borsalar sert satışlara maruz kalsa da, Dow Jones haftayı yüzde 0.4 yükselişle kapatırken, iyi açıklanan bilançolar ile aylık kazanç da yüzde 7'yi aştı. Haftanın son günü, Euro Bölgesi'nden gelen ve yükselişi işaret eden TÜFE oranı ve ABD'nin kötü gelen New York ISM endekslerinin yanı sıra beklentilerin gerisinde kalan GSYH oranı ile parite haftayı 1.3049'dan kapatırken dolar, yüzde 1.05 oranında değer kaybetti. Altın ise emtia piyasasına gelen alımlardan bulduğu destekle toparlandı ve haftayı 1181.05 dolar/ons seviyesinden kapattı. Haftalık bazda yüzde 0.7, aylık bazda yüzde 4.96 oranında değer kaybetse de yukarı yönlü trent çizgisine çok yaklaştı. Altının gölgesi gümüş, haftalık bazda yüzde 0.5 oranında değer kaybederken platin yüzde 2.1, paladyum 7.1 oranında yükseldi. Baz metallerin tamamı yükselirken yüzde 6 ile en fazla yükselen aluminyum fiyatları oldu.
Temmuz ayında doların peşine takılarak değer kaybeden ve 2008'in son çeyreğinde başlayan yukarı yönlü trend çizgisinin gerisine düşen altındaki zayıf görüntüye rağmen, hali hazırda pek güven vermeyen ekonomik konjonktür, yatırımcı ilgisinin sürmesine neden oluyor. Euro Bölgesi'nin güçlenmesi ve ABD'nin düşük faiz politikası altındaki düşüşün daha fazla derinleşmesine izin vermeyeceği beklentimiz sürüyor. Bu hafta altında 1.200 dolar/ons'a doğru bir hareketlenme yaşanabilir.