Altına talep canlılığını koruyor (Şu günlerde halkımız dolar yerine altın satın alıyor)
Hazine 2 Ekim'den bu yana altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ile yastık altındaki altınları değerlendiriyor.
Tahvil ve sertifika karşılığı 3 haftada toplanan altın miktarının bir ton olduğu açıklandı.
Yaklaşık 5 bin kişi, Ziraat Bankası şubelerine bir ton altın getirerek 150 milyon TL değerinde altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikası aldı.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ”Ülke olarak dışarıdan borç almak yerine bu sistemle kendi kaynaklarımızı değerlendireceğiz. İlk üç haftalık uygulama bir başlangıç. Vatandaşın satın aldığı altınların atıl durmaması lazım. Yastık altında 2 bin 200 ton altın olduğunu tahmin ediyoruz. Bu çok büyük bir kaynak” diyor.
Ziraat Bankası şubelerine getirilen yastık altındaki 22 ayar altın zincirler, bilezikler, Darphane basımı altın sikkeler, ziynet altınları eksperler tarafından değerlendiriliyor.
Altın getirenler altınların 24 ayar karşılığı kadar tahvil veya sertifika cüzdanı alıyor. Altın tahvillerine ve kira sertifikalarına yılda 2.40 faiz veya kâr payı veriliyor. Faizler ve kâr payları vergiye tabi değil.
Benzer uygulamayı bankalar 2012 yılında başlattı. Beş yıldır mevduat ve katılım bankaları altın mevduat hesabı açıyorlar.
Bankalar ve katılım bankaları bu güne kadar 60 ton altın topladılar.
Hazine’nin altın tahvili ve altına dayalı sertifika uygulaması “başarılı” olmak zorunda. Bu uygulama ekonominin yararına.
Ne var ki, Hazine ve bankalar yastık altındaki altınları toplamaya çalışırken, halkımız altın satın alarak yastık altına koymaya devam ediyor.
-Bu yılın ilk 9 ayında ülkemize 289 ton altın ithal edildi. Sadece eylül ayında ithal edilen altın miktarı 28 ton.
-Darphane ilk 9 ayda 37 ton altını ziynet altın ve altın sikke haline dönüştürdü. Sadece eylül ayında piyasaya Darphane basımı 2 tona yakın altın çıktı.
Hazine, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ile yastık altından 1 ton altın toplarken, çok daha büyük miktarda altın yastık altına girdi, giriyor.
Kapalıçarşı’da altın piyasasını izleyenler, “Ekonomik ve siyasi konjonktürün belirsizliği karşısında halk dolardan çok altın satın almaya başladı. Altına talep hem bu nedenle arttı. Hem de düğün ve sünnet mevsiminin başlaması nedeniyle piyasa canlandı” diyorlar.