Altına istihdam şoku
Ocak ayında, % 11 değer kazanan altın, şubat ayına da hızlı girdi ancak; ayın ilk cuması, ABD tarafından gelen olumlu tarım dışı istihdam ve işsizlik verisinin yükselttiği risk iştahından olumsuz etkilendi. Altın, son iki ayın en yüksek seviyesinden gelen satışların etkisiyle haftalık bazda, %0.78 değer kaybederken gümüş, ocak ayında % 19'a varan değer artışıyla, geçen haftanın % 0.72'lik kaybını gölgede bıraktı.
Geçen haftaya, 1737 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın, Asya'dan gelen satışlarla, haftanın en düşük seviyesi olan 1716.40 dolar/ons'a kadar geri çekilirken, Avrupa ve ABD piyasalarından gelen tepki alımlarıyla toparlandı. Geç saatlerde, Yunanistan Başbakan'ı Papademos'un kreditörlerle anlaşmaya varmayı umduklarını ifade etmesi, euroya destek çıktı. Salı günü, ABD'nin beklentilerden kötü açıklanan konut fiyat endeksi, iş aktivitesi ve özellikle geriye düşen tüketici güven endeksi rakamları, yatırımcıların hisse senedi ve eurodan çıkarak rezerv para dolara yöneltirken altın, aşağı yönlü baskılara rağmen; 1740 dolar/ons seviyelerinde tutundu. Çarşamba günü parite, 1.3026 seviyesine kadar geri çekilse de, Euro Bölgesi'nin lokomotif ülkesi Almanya'nın imalat rakamlarındaki artış, paritenin yönünü yukarıya çevirmeye yetti. Diğer taraftan; Çin ve ABD'nin imalatının da büyüme kaydetmesi, yatırımcıların ilgisini hisse senedi, altın ve diğer kıymetli maden alımlarına çekerek fiyatlarında yükselişlere neden oldu. Parite, euro lehine işlem görerek haftanın en iyi seviyesi olan 1.3219'a yükselirken altın, 1750 dolar/ons seviyelerini zorladı. Perşembe günü, ABD'nin işsizlik başvurularında 6 Eylül 2008'den bu yana görülen en düşük seviyenin kaydedildiği haberinin ardından altın ve grubu madenler, yukarı yönlü trendlerini korudu. Kritik verilerden, ekonomik görünüm rakamlarının da moral verici olmasıyla şahlanan altın cuma günü 2 ayın zirvesi olan 1763.36 dolar/ons'a ulaştı. Piyasaların nabzının attığı ABD'nin tarım dışı istihdam verisi, Nisan 2011'den bu yana görülen en büyük artışı yaşarken, işsizlik oranı da Şubat 2009'dan bu yana ki en düşük seviyede açıklanması, risk iştahını yukarıya taşıdı. Artan risk iştahı ile öne çıkan kar realizasyonu isteği yatırımcıları altın ve grubu madenlerden çıkarak, hisse senedi ve temel metal alımlarına yöneltti. Özellikle; 10 yıllık hazine bonolarından da çıkışların arttığı Cuma günü altın, ABD tarafından gelen satışlarla birlikte ons' da 40.dolar'lık düşüş yaşayarak, kazançların geri verilmesine neden oldu. İlerleyen saatlerde bu kez imalat dışındaki diğer endekslerde de yükseliş kaydedilmesi bir miktar toparlanmalar neden olsa da, kayıpların kapatılmasına yetmedi. Haftayı 1.725.45 dolar/ons'tan kapatan altın, haftalık bazda % 0.78, gümüş % 0.72 değer kaybederken platin % 0.09, paladyum % 2.19 değer kazandı. Paritenin, doların lehine % 0.54 gerilediği geçen hafta, Nymex türü ham petrol fiyatı, stoklardaki artışa bağlı olarak % 1.88 gerilerken, Brent türü petrol fiyatı, jeopolitik risklerle birlikte % 2.72'lik artış gösterdi.
Bu hafta, Euro Bölgesi'nin sorunlu ülkesi Yunanistan'a yönelik gelişmeler ve yine küresel büyümeye yönelik veriler öne çıkacak. Özellikle; geçen Cuma günü altında yaşanan kırılma, yeni bir alım fırsatı olarak görülebilir. Altında yeni destek seviyesini 1.715, direnç seviyesini 1.750 dolar/ons olarak görüyoruz.