Altın'a parite darbesi

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

Geçtiğimiz hafta Salı günü tarihi zirveyi, 1424.62 dolar/ons'a taşıyan altın, Avrupa tarafından gelen olumsuz haberlerden güç bulan dolar'ın hafta boyunca yarattığı baskıya, haftanın son günü, yenik düştü. Cuma günü 1.37'nin altına sarkan euro/dolar paritesine daha fazla direnemeyen altın, ons' da yaklaşık 40 dolar'lık bir düşüş yaşayarak, haftayı 1368.61 dolar/ons'dan kapattı. Dolar, haftalık bazda euro karşısında yüzde 2.43 oranında değer kazanırken altın, yüzde 1.79 oranında değer kaybederek, haftalar sonra ilk ciddi düşüşünü yaptı. Altın'ın, rodyum hariç, tüm kıymetli maden fiyatlarını aşağıya çektiği hafta da, ham petrolü ve temel metal fiyatları ile borsa endeksleri de düşüş yaşadı.

Altın haftaya, 1394.53 dolar/ons seviyesinden giriş yaparken euro/dolar paritesi, haftanın en yüksek seviyesi olan 1.4085'e yakın bir giriş yaptı. Altın ilk gün, Asya tarafında 1.4085 seviyesini gördükten sonra gevşeyen euro/dolar paritesine rağmen, 1410.dolar/ons'a yükseldi. Salı günü paritenin yukarı yönlü hareketini fırsata çeviren altın, Euro Bölge'sinde bu kez zor duruma düşen ülke İrlanda'ya dair olumsuz haberlerle endişeye kapılan yatırımcıların da desteği ile tarihi zirveyi 1424.62 dolar/ons'a taşıdı. Ancak; altın'ın rekor sevinci pek uzun sürmezken, ABD menşeli küçük işletme ve ekonomik görünüm endekslerindeki yüksek rakamlar ve karını gören yatırımcıların fevri satışları ile kıymetli maden 1382 dolar/ons'a kadar düşüş yaşadı. Dolar Asya'da, yen karşısında ve Avrupa'da Euro karşısında değer kazanmaya başladı. Hafta ortasında kararsız işlemlere sahne olan altın, Perşembe günü son bir hamle ile 1417 dolar/ons'a ulaşırken, güçlenen doların artan baskısına ayrışmayla karşı koymaya çalıştı. Perşembe günü, Çin'in TÜFE oranları son iki yılın en yükseğinde açıklanınca, beraberinde faiz artırımı ve kısıtlanacak kredi imkanlarına dair beklentileri de beraberinde getirdi. Shangay borsasında, yüzde 5 üzerinde kayıb yaşanırken,  altın son işlem gününe düşüşle başladı. Asya piyasalarından başlayan ve tüm emtia fiyatlarına ve borsalara yansıyan satış dalgası sert dönüşlere neden oldu. ABD'nin kritik Michigan Üniversitesi güven endeks kalemlerindeki topyekun iyileşme ile 1.3574' e kadar gerileyen parite altın'ı,  1410.dolar/ons'dan 1360.dolar/ons' a kadar çekerken sonrasında kapanışı 1.3690' dan yapan parite ile 1368.60 dolar/ons'la haftayı sonlandırdı. Haftalık bazda dolar, euro karşısında 2.43 değer kazanırken altın, yüzde 1.79 oranında değer kaybetti. Hafta içinde hızlı yükseliş trendi ile elde ettiği kazanımları fazlasıyla geri veren platin yüzde 4.86, paladyum yüzde 0.9, gümüş yüzde 3.3 oranında değer kaybetti.Haftanın yıldızı yüzde 6.38 oranında değer kazanan Rodyum oldu. Borsa endekslerinin genelinde düşüş yaşanırken, ABD'nin 10 yıl vadeli hazine bonolarının faizlerinde, yüzde 8'e varan yükseliş yaşanması satışlarıda beraberinde getirdi. 

Altın' da 1352 dolar/ons destek seviyesi, yeni bir kırılmanın yaşanması açısından önemli. Bu hafta, Dolar'ın aşağı yönlü baskılarına ayrışma ile karşılık vermeye çalışacak olan altın'ın direnci, Avrupa' nın sorunlu ülkesi İrlanda' dan gelecek haberlere ve pariteye bağlı. Paritenin 1.35 seviyelerinin gerisine çekilmesi destek seviyesinin test edilmesi açısından önemli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018