Altın zor virajda
Geçen hafta; düşeceği yönünde artan yorumlara, Güney Kıbrıs'ın yeterli fonu sağlamak amacıyla, altın satacağı haberlerinin eklenmesi, altına ilk darbeyi vurdu. Ons'da, 37 dolarlık bir kayıp yaşayan altın, haftanın son işlem günü ABD'den açıklanan düşük enflasyon rakamlarıyla, adeta uçurumdan yuvarlanarak ikinci darbeyi aldı. Haftalık bazda, ons'da 100 dolara varan bir düşüş yaşayan altın, 1480.80 dolar/ons kapanışla, önceki hafta kapanışına göre % 6.3 değer kaybetti. Yatırımcı tarafında güven kaybına uğrayan altın, diğer madenleri de peşinden sürükledi.
Altın; geçtiğimiz haftaya, 1.581 dolar/ons'tan giriş yaptı. Önceki seansın yükselişini, kar satışlarıyla kıran yatırımcılar, altını 1573 dolar/ons seviyesine kadar çekti. Salı günü, ABD piyasalarında gelen verilerden küçük işletme güven endeksi, beklentileri aşsa da, küçük işletme sahiplerinin iyimserliğinin sürdürülebilir olmadığı yönündeki görüşler öne çıktı. Veriler sonrasında altın, özelikle paritenin yukarı yönlü hareketine paralel hareket ederek, haftanın en iyi işlem fiyatı olan 1590 dolar/ons'u kaydetti. Çarşamba günü altın, ilk darbeyi aldı. Güney Kıbrıs'a dair yayılan haberlerle, endişeli yatırımcıların satışlarına maruz kaldı. G.Kıbrıs Merkez Bankasının, mali sıkışıklıktan kurtulabilmek adına, gerekli parayı toparlamak için, 523 milyon dolara varan altın satışına yöneleceği haberleri, altının 2 aylık periyotta en fazla günlük kaybın yaşanmasına neden oldu. İlerleyen saatlerde, altın satışının, bankaların yöneticileriyle konuşulmadığı belirtilse de, FED'in Açık Piyasa Komitesi tutanaklarını vaktinden evvel açıklaması, altında aşağı yönlü hareketi hızlandırdı. FED üyeleri, gevşek para politikasının ne zaman sonlandırılacağına dair fikir ayrılığına düşseler de, programın planlanandan daha erken sonlandırılması olasılığı, altın yatırımcısını tedirgin etti. Riskli varlıklara yönelen yatırımcılar, altının zayıflamasında etkili oldu. Güç kaybeden altın, 1553 dolar/ons seviyesine kadar geri çekildi. Perşembe günü toparlanmaya çalışan madende tepki alımları yetersiz kalırken, Euro/dolar paritesinde ayrışmaya neden olan yükseliş devam etti. Avrupa Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada; Avrupa ekonomisinde ikinci yarıda kademeli bir toparlanma beklendiği ve gerektiği sürece para politikasındaki genişlemeci duruşun süreceği belirtildi. Parite 1.3138 seviyesine tırmanırken, Wall Street, emek piyasasına ait pozitif verilerin etkisiyle 4. gününde de yükselişe geçti ve 14,887 puanla yeni bir rekor kırdı. Cuma günü, riskli varlıkları tercih eden yatırımcılarla ayı piyasasının etkisine giren altın, ABD'nin enflasyon rakamlarının Mayıs 2012'den bu yana görülen en büyük düşüşü yaşamasının etkisiyle, ikinci darbeyi aldı. Sert satışlara maruz kalan altın, haftayı 1480.80 dolar/ons'tan kapatarak, %6.3 değer kaybına uğradı. Grubu kıymetli madenlerin de kayıp yaşadığı haftada gümüş %5, platin %3.2, paladyum %2.95 düşüş yaşadı.
Geçen hafta; ons' da yaklaşık 100 dolar düşen altın, olumsuz yorumlarında etkisiyle güven kaybı yaşadı. Özellikle; parasal genişleme programlarının devrede olduğu bu dönemde, spekülatörlerin yeni bir alım fırsatı yaratma hevesleri, altında yeni alt destek seviyeleri oluşturabilir. Ancak; riskli varlıklarda gözlenen yükseliş kar satışlarını, altındaki cazip fiyatlar, yeni alımları beraberinde getirebilir. Bu hafta; yatırımcılar sert hareketlerle karşılaşabilir.
Yazara Ait Diğer Yazılar
Tüm Yazılar