Altın zor bir dönemden geçiyor

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz haftaya moralsiz başlayan altın, 1277 dolar/ons'a kadar geri çekildi. Bu seviyeden tepki alımlarıyla toparlanmaya çalışan altın, son gün ABD'nin istihdam raporunun omzunda U dönüşü yaparak haftayı haftayı 1303.98 dolar/ons'tan yüzde 0.75 artıda tamamladı. Gümüş yüzde 0.65 ile takip ederken, dolar yüzde 0.34 değer elde etti.

Altın, geçtiğimiz haftaya 1294.25 dolar/ons'tan satış baskısıyla başladı. Avrupa Bölgesi’nin enflasyon rakamı yıllık bazda yüzde 0.5 dolayında arttı ki, rakam 2009’dan bu yana görülen en düşük seviye olarak kaydedildi. Bu seviye AMB tarafından hedef olarak belirlenen yüzde 2’nin altında kalırken, altın'ı 1277 dolar/ons'a kadar sürükledi. Hafta ortasında ABD'nin özel sektör istihdam raporu önceki aylardan iyi açıklanırken, altın borsalarla birlikte yükselerek 1298.67 dolar/ons'a ulaştı. Perşembe günü  Avrupa Merkez Bankası, Bölge’de enflasyonun 4 yıldan uzun bir sürenin en yavaş hızında olmasına rağmen, Nisan ayı toplantısında faiz oranında değişikliğe gitmeyerek rekor düşük seviyede bıraktı. Euro’da ilk tepki yukarı yönde olurken, aslında beklenen kararın açıklamasıyla sert şekilde, dolar karşısında son 1 ayın en düşük seviyesine geri çekildi. ABD’den açıklanan verilerden, işsizlik başvurularının artması ve imalat dışı aktivite endeksinin Haziran 2013’den bu yana en düşük seviyede kaydedilmesiyle altın, yukarı hamle yapsa da yeterli olmadı. Cuma günü 1285 dolar/ons'un üzerinde tutunmaya çalışan altın, ABD'nin Tarım Dışı İstihdam raporunun beklentilerin altında açıklanmasıyla endişeli yatırımcıların tercihi oldu. Son hamlesiyle haftayı 1303.98 dolar/ons'tan kapatan altın yüzde 0.75 kazandırırken, rakibi dolar yüzde 0.34 getiri ile geride kaldı. Platin yüzde 2.28, paladyum yüzde 2.3 kazandırdılar.

Altın, 1300 dolar/ons'u aşarak yeni yatırımcılara göz kırptı. Yukarı yönelmesi muhtemel altın için bu seviyeler alım fırsatı olarak değerlendirilmeli.  1350 dolar/ons'a uzanabilecek altın kar satışları ile gevşeyebilir. Kısa vadeli yatırımcılar dikkatli olmalılar.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018