Altın zirveden sert düştü

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

Altın son altı yılın en yüksek seviyesini kırma arzusuyla başladığı haftada, son iki haftanın en düşüğünden kapatarak volatilitesi yüksek bir haftayı geride bırakmış oldu. Piyasaların verilere karşı hassas olduğu bugünlerde bir yandan ABD’de açıklanan imalat endeksi verisi kaygı verirken, diğer taraftan ABD ekonomisinin istihdam verilerindeki güçlenmenin devam etmesi piyasaların kafasını karıştırıyor. Yaşanan bu gelişmeler altının da hareketli bir hafta yaşamasına neden olurken, haftayı kırmızıdan kapatmaktan kaçamadı. Sarı maden 1526,49 dolar/ons seviyesinden başladığı haftayı 1507,00 dolar/onstan kapatarak önceki haftaya kıyasla yüzde 1,3 değer kaybetti.

Haftanın ilk gününde ABD piyasalarının kapalı olması dolayısıyla piyasalar genel olarak sakin bir günü geride bırakırken, altın dar bant içerisinde dalgalandığı bir seansı yaşamış oldu. Salı günü ABD’de açıklanan ISM imalat PMI endeksi beklentilerin altında açıklanmasıyla sarı maden pozitif seyretti. ISM verisi Temmuz ayında üretimdeki yavaşlamayı işaret ederek son üç yılın en düşük seviyesi 49.1 olarak açıklandı. ABD ekonomisindeki yavaşlamaya işaret eden bu veri altın gibi güvenli limanlara talebi artırdı. Aynı gün bir de ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada İkinci kez Başkan seçildiğinde Çin’le yapılacak anlaşma maddelerinin daha da sert olacağını ve bu süreçte Çin’in tedarik zinciri kırılarak daha çok parası gidecek dedi. Tüm bu yaşananların ardından altın daha da toparlandı.

Hong Kong’da bir süredir devam eden eylemlerin başlamasına vesile olan yasa tasarısının hafta ortasında iptal edilmesi altını satış baskısına maruz bıraktı. Hong Kong’da eylemlerin son bulacağı beklentisi sonrası küresel risk algısı azalırken, bu süreçte altın satıcılı seyretti.

Brexit konusu ve ABD ve ticaret savaşlarıyla ilgili görüşmelerin belirsizliklerini sürdürmesi altının aşağı doğru hareketinin kısıtlanması dolayısıyla toparlanması uzun sürmedi. ABD seansının açılışıyla birlikte kaybettiği gücü toparlayan altın haftanın en yüksek seviyesini 1557,09 dolar/onsla kaydetmiş oldu. Perşembe günü ABD-Çin görüşmesinin Ekim ayında Washington’da gerçekleşeceğinin haberlerinin ajanslara düşmesiyle altının yönü hızla satışa döndü. Ticaret görüşmelerinin gerçekleşeceğinin haberi sonrası sarı maden satıcılı seyirle hareket ederken ABD’de açıklanan ADP Tarım Dışı İstihdam verisi beklentilerin üzerinde 195.000 olarak açıklanması sonrası daha da sert satış dalgasına kapıldı. ABD ekonomisiyle ilgili resesyon kaygıları sürerken, hala güçlü istihdam verilerinin gelmesi resesyon kaygılarını kısmen de olsa azaltmış oldu.

Yaşanan bu gelişmeler neticesinde altın hızla değer kaybederek 20 günlük hareketli ortalama 1520 dolar/onsun altına inmiş oldu. Haftanın son gününde toparlanma gayesiyle seansa başlayan kıymetli maden, seansın ilk saatlerinde yukarı doğru hareket etmeye çalıştı. Ancak ABD’de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi beklentiler doğrultusunda 130.000 artış gerçekleştiği açıklandı. İstihdam verisinde süren artış ABD ekonomisindeki yavaşlama kaygılarının azalmasını desteklerken, altının satıcılı seyirde hareket etmesine de vesile oldu.

Haftanın son gelişmesi olarak FED Başkanı Jerome Powell’in ekonomik görünümde riskler olsa dahi, resesyon beklemediğini aktardı. Başkanın açıklamaları sonrası altın haftanın dibini yaşayarak 1502,85 dolar/onsu test etti. Seans sonunda 1507 dolar/onstan dengelenerek önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 1.3 kayıp yazmış oldu.

Piyasalardaki ABD ekonomisinden gelen olumlu istihdam verileri sonrası resesyon kaygıları azalmış gibi görünse de, büyüme verisinin öncü göstergelerinde olan imalat satın alma müdürleri endeksi pek olumlu sinyal vermiyor. PMI verilerindeki düşüşün devam etmesi durumunda, büyüme verisine sirayet etmesi çok uzun sürmeyecektir. Bu doğrultuda altın tekrardan toparlanarak yoluna devam edecektir. Altın haftaya 1500 dolar/ons psikolojik direncinin üstünde başlarken, bu seviyenin üzerinde tutunması oldukça önemli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar