Altın yükselen pariteye tepkisiz
Geçtiğimiz haftanın ilk üç günü, 1.645-1.665 dolar/ons bandında dalgalanan altın, perşembe günü, Avrupa Merkez Bankasının faiz oranında bir değişikliğe gitmemesi ve Başkan Draghi'nin olumlu açıklamalarıyla, haftanın en yüksek seviyesini, 1678.96 dolar/ons’la gördü. Haftanın son iş günü, Asya tarafından gelen satışlar ve ABD'nin negatif ekonomik verileri ile güç kaybeden dolara rağmen, haftayı 1662.96 dolar/ons seviyesinden kapatan altın, önceki hafta kapanışına göre % 0.4 değer kazandı. Kıymetli madenlerin tamamının değer kazandığı geçen hafta dolar, euro karşısında 1.3365'e yükselen parite ile, 10 ayın en düşük seviyesine gerilerken, haftalık bazda da %2.10 değer kaybetti.
Geçen haftaya, 1655 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altına, Asya tarafından gelen alım desteği, Avrupa ve ABD tarafından gelen satışlarla, aşağı yönlü baskıya dönüştü. Haftanın ilk günü altın, yükselen pariteye rağmen, 1643 dolar/ons'la haftanın en düşük seviyesini gördü. Salı günü, zayıf alımlarla toparlanmaya çalışan altın, Euro Bölgesi’nin rekor seviyede gelen işsizlik oranı ve Almanya’nın cok ciddi düşüş yaşayan fabrika siparişleri ile zayıflayan euro karşısında, beklentilerin tersine yukarı yönlü bir grafik çizdi. Çarşamba günü, AMB’nın perşembe günü yapacağı faiz toplantısına odaklanan piyasalar, ABD’den gelmeye başlayan bilançolarla, yön bulmaya çalıştı. Perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası faiz oranını değiştirmeyerek 0.75'de tutarken, gevşek para politikasına dair bir ipucu vermeyen ancak; Bölge ekonomisinin 2013 sonlarına doğru toparlanacağını ve şimdiden istikrara ilişkin sinyallerin gözlendiğini belirten Başkan Draghi, piyasaları haraketlendirdi. Altın; kuvvetli alımlarla, 1.678 dolar/ons’a yükselerek 200 günlük ortalamayı aşarken, parite 1.3250'nin üzerine çıktı. Diğer yandan, Çin’in ihracat rakamlarının beklenilenden yüksek açıklanması, bu sene küresel ekonomideki toparlanmanın daha güçlü olacağına dair umutları da artırdı. Cuma günü altın, ABD verilerinin gölgesinde kaldı. ABD'nin, Kasım ayı ticaret açığı rakamları beklentilerin çok üzerinde gelirken, Almanya ile arasındaki ticaret açığı da rekor seviyeye yükseldi. Altın; teknik satışlarla, 1653.62 dolar/ons seviyesine kadar geri çekildi. Avrupa Merkez Bankası tarafından yapılan pozitif yorumların piyasalarda dolaşması ve Japonya'nın kayda değer büyüklükteki teşvik planı, küresel büyümeye yönelik endişeleri hafifleterek pariteyi, euronun lehine 1.3365’e taşırken, 3 Nisan 2012'den sonraki en yüksek seviye de, test edilmiş oldu. Akşam saatlerinde gelen alımlarla bir miktar toparlanan altın, 1662.96 dolar/ons son işlem fiyatı ile haftalık bazda % 0.4 değerlendi. Kıymetli madenlerin tamamı, kayıpsız bir haftayı geride bırakırken, yatırımcısına da rahat bir nefes aldırdı. Haftalık bazda, gümüş % 0.77, paladyum %1.75, platin %4.56 değer kazandı. Dolar, euro karşısında %2.10 düşerken, 10 yıl vadeli ABD hazine bonoları ve ABD‘nin vadeli borsa endeksleri de yükselenlere eşlik etti. Bakır, çinko, kurşun ve brent türü ham petrol fiyatları da düşenler arasındaydı.
Son iki haftadır dalgalanan ancak, kayda değer bir getiri sağlayamayan altın' ın cazibesi, gölgelense de, güvenli liman olma özelliğini korumaya devam ediyor. Özellikle; Merkez Bankalarının rezerv olarak ellerinde tutma istekleri, genişleyici para politikaları, enflasyonist baskılar ve jeopolitik riskler, altını vazgeçilmez kılıyor. ABD' nin, günaşırı açıklanacak firma bilançoları, hisse senedi piyasalarını dalgalandırırken, altın yatırımcısı çekimser politikasına devam edecektir. Yükselen parite karşısında, beklentileri karşılamayan altın, bu hafta 1645-1685 dolar/ons genişleyen bandında, dalgalanacaktır.
Yazara Ait Diğer Yazılar
Tüm Yazılar