Altın yukarı dolar ve hisse senedi aşağı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Önceki hafta, yeni yıl hevesiyle yükseliş grafiği çizen altın, geçtiğimiz hafta satış baskısıyla karşılaştı. Hafta içinde ağırlıklı olarak 1.220 - 1.240 dolar/ons dar bandı içinde fiyatlanan sarı maden, cuma günü ABD’nin Tarım Dışı İstihdam rakamlarının omzunda yükselerek kapanışı 1248.70 dolar/ons seviyesinden gerçekleştirdi. Altın yüzde 0.95 değer kazanırken, dolar ve hisse senetleri kaybeden yatırım enstrümanları oldu. 

Haftanın ilk işlem gününde altın, 1.237 dolar/ons seviyesinden giriş yapmasının ardından Asya’da 1.245 dolar/ons’u aştı ancak salı günü ABD’nin ekonomik verileriyle gardı düştü. Ülkenin güçlendiğinin kanıtları, ihracatın rekor seviyeye gelmesi ve zayıf ham petrol fiyatlarının ithalata set vurmasıyla birlikte cari açığın son 4 sene içerisindeki en düşük seviyede açıklanması olarak kendini gösterdi. Ayrıca, Euro Bölgesi’nin lokomotif ülkesi olan Almanya’nın işsizlik rakamları beklenmedik şekilde düşüş yaşadı.

Veriler borsalara ivme kazandırırken, altın satışa maruz kalarak 1.225 dolar/ons’a kadar geri çekildi. Hafta ortasında Almanya’dan iyi açıklanan fabrika siparişleri rakamları, güçlü ekonominin altını bir kez daha çizerken, Avrupa’da işlem gören kağıtları son 5.5 senenin zirvesine taşıdı. Parite, dolar lehine işlem görerek 1.3568’e sarktı. Altın yatırımcıları, perşembe gününü, tarım dışı istihdam rakamlarına konsantre olarak geçirdiler. Son işlem gününe yukarı yönde istekli başlayan altın, Avrupa’da 1.235 dolar/ons’a ulaştı.  

Piyasaların merakla beklediği ABD’nin istihdam rakamları, 200.000’lik beklentiye karşılık 74.000 olarak açıklandı. Üç sene içerisindeki en zayıf yükseliş kaydedilince, hayal kırıklığıyla borsalardaki vadeli kağıtlar değer kaybederken, altına yönelen yatırımcılarla sarı maden 1.250 dolar/ons’a uzandı. Altın, haftayı 1.248.70 dolar/ons’tan bitirerek yüzde 0.95 oranında kazandırırken, platin yüzde 1.64, paladyum yüzde 2.16 ile eşlik etti, gümüş ise haftayı başladığı seviyeden bitirerek herhangi bir kazanç sağlayamadı. Doların satış yemesiyle parite 1.3850 seviyesine uzanırken kapanışta 1.3666 seviyesinde dengelenerek euroya yüzde 0.5 kazandırdı. 

Altın, istihdam verisiyle son gün yukarı yönde biraz da zorlama bir hamle yapsa da, hareketi yeterince net olmadığından, yatırımcılar yeni pozisyonlar için kararsızlar. Yakın direnç olarak 1.250 dolar/ons hala önemini korurken, daha önce de bahsettiğimiz gibi 1.270 dolar/ons üzerine kapanış yapıldığı takdirde yukarı yöndeki kararlılığını ispatlayabilir. Kar satışlarına dikkat edilmeli. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018