Altın yönünü yukarıya çevirdi

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

 

 

Geçtiğimiz hafta, zaman zaman pariteden ayrışarak yükselen bir grafik çizen altın, 1683.30 dolar/ons kapanışla, haftalık bazda %1.25 değer kazandı. 1660-1695 dolar/ons genişleyen bandında hareket eden altın, perşembe günü, ABD'nin beklentilerin üzerinde azalan işsizlik maaşı başvuruları ile FED'in desteğinin tehlikeye gireceğinden korkan yatırımcıların satışlarıyla darbe alsa da, ons'da 30 dolar yükselerek, son bir ayın en yüksek seviyesini 1696.63 dolar/ons'la test etti. 
 
Altın; geçen haftaya, 1662.40 dolar/ons'dan istekli bir giriş yaparken dolar, Asya tarafından gelen satışlarla, yaklaşık son 11 ayın en düşük seviyesini 1.3404' le gördü. İlk günün geç saatlerinde, FED başkanı Bernanke'nin, ekonomik toparlanmanın hala kırılgan olduğu açıklamasıyla, üstü kapalı olarak bono alım programının yakın zamanda sona ermeyeceğini ima etmesi ve ÜFE endeksinin 2008 yılından bu yana görülen en düşük seviyede gelmesi, Salı günü altını, 1685 dolar/ons seviyesine taşıdı. Euro Bölgesi'nin borçlu ülkelerinden İspanya'nın, kredi notunun düşebileceği yönündeki konuşmalar, ortak para biriminin direncini kırarken, parite 1.3390'dan 1.3266 seviyelerine çekildi. Geithner, kredi derecelendirme kurumu Fitch'in uyarılarına rağmen; ABD'nin borçlanma tavanını yükseltemeyeceğini belirtmesi, paritenin doların lehine, haftanın en düşük seviyesi olan 1.3257'ye kadar geri çekilmesini destekledi. Çarşamba günü, Avrupalı yatırımcıların satışlarına maruz kalsa da, dar bantta hareket eden altın, ABD'nin imalat sanayi üretimindeki  yükselişin etkisiyle, kayıplarını telafi etti. Perşembe günü piyasalar, ABD'den açıklanan ekonomik verilerin güdümünde, dalgalandı. İşsizlik maaşı başvurularının, son 5 yılın en düşük seviyesine gelmesi ve konut başlangıçlarının %12'lik artışla, 2008'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkması, altın ve gümüş de satış baskısı yarattı. Altın; 1666.90 dolar/ons'a kadar satış gördü. Risk iştahı açılan yatırımcılar, Avrupa tarafından başlayan ve ABD piyasalarını da içine alan dolar satışları ile kağıt piyasasını alım yönünde haraketlendirerek, S&P 500'ü, son 5 yılın zirvesine taşıdılar. Zayıflayan dolar, ham petrol ve maden fiyatlarını da, yükseltti. Altında gelinen seviyeler, yeni bir alım fırsatı olarak değerlendirilerek, son bir ayın en yüksek seviyesi olan, 1696.63 dolar/ons test edildi.
 
Haftanın son işlem günü, tekrar 1.34'lü seviyelere yakın seyreden dolar ile  1690 dolar/ons'un üstünde tutunmaya çalışan altın, ABD'den gelen Michigan Üniversitesi güven endekslerinin beklentilerin tersine düşüş kaydetmesi nedeniyle, satışlara maruz kaldı. Parite; Avrupa'dan dolara gelen alımların etkisiyle, 1.3280'e kadar gerilese de, kapanışı 1.3322'den yaparak haftalık bazda %0.16 düştü. Altın; 1683.70 dolar/ons kapanışla %1.25 değer kazanırken gümüş, %4.45 lik yükselişle, kıymetli madenlerin en fazla kazandıranı oldu. Geçen hafta; son 16 ayın en yüksek seviyelerine ulaşan paladyum %2.82, üretim endişeleri yaşayan platin ise %2.21 değer kazandı. Ham petrol fiyatlarında ortalama %1.5 artış yaşanırken, Dow Jones endeksi, %1.20 yükseldi.
 
ABD'nin, emek ve konut piyasasına dair açıklanan oldukça pozitif rakamlar,  FED'in  genişleyici para politikasını tehdit edeceği entişesine kapılan yatırımcılar da oluşan satış baskısı, düşük seyreden enflasyonla kırılıyor. Bu hafta altın, yükseliş trendini korurken, 1700 dolar/ons'un üstünde bir yer edinmeye, çalışacaktır.
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018