Altın yine direkten döndü, galip rezerv para

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta, piyasalarda yine FED sahne alırken, altın Merkez Bankası toplantısının öncesinde ulaştığı 1270 dolar/ons kıyısından aşağı yuvarlanarak seansı yüzde 2 kayıpla tamamladı. Küresel borsa endekslerinin değer kaybettiği haftada yatırımcıların tercihi rezerv para dolar oldu.  Altın geçtiğimiz haftanın ilk işlem saatinde 1278.50 dolar/ons’a ulaşmasının ardından dolar lehine gerçekleşen işlemlerle 1251.70 dolar/ons’a kadar geri çekilerek ilk günden 27 dolar birden verdi. Salı günü 1255 kritik destek seviyesinde tutunmaya çalışan altın, hafta ortasında Almanya’nın beklentileri aşan güven endeksinin desteğiyle, paritenin kolunda yükselişe geçti.

Çarşamba günü, ABD Merkez Bankası, 35 milyar dolar Hazine Tahvili ve 30 milyar dolar Mortgage destekli tahvil olmak üzere teşviklerini toplamda 65 milyar dolara geri çekti. Faiz oranları ise aynı kaldı. Altın 1270 dolar/ons’a kadar ulaştı ancak sevinci çok kısa sürdü. Perşembe günü altın, kazancının daha fazlasını vermek zorunda kaldı.  

Almanya’nın işsizlik rakamlarında beklentilerin üzerinde geri çekilme yaşanarak 20 senenin en düşük seviyesi kaydedilince, sarı maden pariteyle birlikte geri çekildi.  

Son işlem gününde Avrupalı yatırımcıların alımlarıyla 1255 dolar/ons’a kadar uzanan altın, ABD’de zilin çalmasıyla düşüşe geçti ve 1244.70 dolar/ons’ta dengelenerek yüzde 2 değer kaybına uğradı. Paladyum yüzde 4 ile en fazla değer kaybeden kıymetli olurken, platin yüzde 3.57 ve gümüş yüzde 3.81 kan kaybettiler. Rezerv para dolar, yüzde 1.46 kazandırırken, temel metallerin tamamında da düşüş yaşandı. 

‘Parasal Genişleme’ konusu yeterince gündemde kaldı ve artık daha başka kaygılar piyasa oyuncularının gündeminde. Altın 1270 dolar/ons direncini kıramadığı için tercih edilmezken, bu hafta bir deneme daha yapabilir, 1230 dolar/ons üzerinde kalınması pozitif değerlendirilebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018