Altın yıllık bazda en düşük seviyede

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

Geçtiğimiz hafta piyasalar bir taraftan ABD’nin İran’la olan nükleer silah anlaşmasıyla ilgili gelişmeleri takip ederken diğer taraftan Mayıs ayı FED toplantısını takip etti. Haftaya 1323,85 dolar/onsla başlayan kıymetli maden FED toplantısı öncesi satıcılı seyir izleyerek yıl başından beri en düşük seviyesini kaydederken, haftanın son gününde beklentilerin altında gelen istihdam verisiyle toparlanmaya çalıştı. Haftalık seansı 1314,87 dolar/onstan kapatan sarı metal bir önceki haftayı kıyasla hanesine yüzde 0,6 kayıp yazmış oldu. Diğer kıymetliler baktığımız zaman paladyum ve gümüş geçen haftayı kayıpsız kapatırken, platin ise altınla aynı kaderi paylaşarak yüzde 0,4 değer kaybıyla haftayı tamamlamış oldu.
 
Altın İran’la ABD arasında yaşanan jeopolitik gerginlikle geçtiğimiz haftaya başlarken, seansa 1323,85 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Seansın ilk saatlerini alıcılı seyir izleyen kıymetli maden 1326,88 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini uzanmasına rağmen burada kalıcı olamadı. Salı günü Mayıs ayı FOMC toplantısının başlamasıyla FED’in yıl sonuna kadar faizlerde 4 kez artırıma gideceğine yönelik beklentiler altın üzerinde satış baskısı oluşturdu. Bir yandan FED’in faiz artırmada agresif olacağı beklentisi, öte yandan dolar endeksindeki 5 ayın zirvesinin kaydedilmesi altın fiyatını baskı altına aldı. Bu süreçte kıymetli maden 1301,88 dolar/onsa kadar gerilerken yıl başından beri en düşük seviyesini kaydetmiş oldu. Çarşamba günü FED, toplantı sonrası yaptığı yazılı açıklamada beklentiler doğrultusunda faizi sabit tuttuğunu duyurdu. 12 ay bazında enflasyonun yüzde 2 hedefine yakın seyretmesinin FED tarafından beklenildiği kaydedildi. FED’in açıklamalarının Haziran’da gerçekleşmesi beklenen ikinci faiz kararını etkilemeyecek türden olması ayrıca dikkat çekti. Dördüncü faiz artışına dair bir açıklama yapmaması kısmen güvercin sayılabilecek bir açıklama sayılırken sarı metali alıcılı seyre yönlendirmiş oldu. ABD’nin İran’ın nükleer anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle mevcut anlaşmayı revize etme isteği sürerken, Avrupalı ülkelerce yeteri kadar destek bulamakta zorlandı. ABD’nin bu gelişmeler karşısında önümüzdeki günlerde nasıl bir tutum izleyeceğinin tahmin edilemez olması piyasaların risk algısını artırıyor.

Diğer taraftan ABD Çin’le müzakere etmesi için bir heyet yollayarak ticaret savaşını ortadan kaldıracak bir yol bulmaya çabaları geçtiğimiz hafta boyunca devam etti. Piyasalar buradan ne tür bir sonuç çıkacağını bilmezken yakından takip etmeyi sürdürüyor. Haftanın en kritik verisi olan istihdam verisiyse Cuma günü ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklandı. Nisan ayında işsizlik oranı yüzde 3.9’a gerileyerek 2000 yılından beri en düşük seviyeye kadar inmiş olsa da 193.000 artması beklenen tarım dışı istihdam verisi 164.000 artarak istihdam adına kötü sinyaller vermiş oldu. Bu verinin ardından kıymetli maden kısmen pozitif fiyatlanarak yukarı yönlü seyir izleme çabası içerine girdi ancak 1314,85 dolar/onstan dengelenen altın haftalık kayıptan kaçamadı.
 
Piyasalar ticaret savaşlarına dair gelişmelerle yön bulmaya çalışması devam ediyor. Çin ve ABD arasında diyalog yolunun açılması piyasalardaki risk algısını azaltırken ABD’nin Çin’den olmayacak taleplerde bulunması müzakereleri çıkmaza götürebilir. Bu süreçte kıymetli maden güvenli liman arayışında olan yatırımcılar için doğru seçenek olmaya devam edecektir. Diğer taraftan ABD’nin İran’la yeni bir nükleer anlaşma yapma isteği, İran tarafından kesin bir tavırla reddetmesinin yanı sıra Avrupalı ülkeler tarafından da şimdilik desteklenmiyor. Önümüzdeki hafta bu süreçle ilgili gelişmelerde piyasalar açısından yeni yön belirleyici olacaktır. Altın geçtiğimiz hafta yıl başından beri gördüğü en düşük seviyesini kaydetmesine rağmen 1300 psikolojik seviyesinin üzerine tutunmasını olumlu görebiliriz. Kıymetli madenin tekrardan yukarı yönlü seyrine dönebilmesi için 1330 dolar/ons seviyesini aşıp kalıcılık sağlaması gerekmekte.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar