Altın yatırımcısının umutları söndü

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta yatırımcılar özellikle Fed’in yine altından yana beyanat vereceğine kanaat getirmiş olmalı ki, haftaya sakin başlayan altın, çarşamba öğlen beklentilerin satın alınmasıyla şaha kalkarak 1183 dolar/ ons’a tırmandı. Ancak FED’in açıklamaları altına soğuk duş yaptırdı. Ons’ta 40 dolarlık dalgalanma yaşayan altın, hafta sonunda 1141.70 dolar/ons’ta dengelenerek yüzde 1.95 kayba uğradı.

Altın, önceki cuma günü belini büken teknik satışların ardından yeni haftaya 1164.70 dolar/ons seviyesinden yükseliş yönünde istekli başladı ve hafta ortasına kadar mütevazi şekilde 1170 dolar/ ons’a uzandı. Çarşamba günü altın Fed’in bu kez yine faiz artırımını öteleyeceği beklentileriyle haftanın en iyi fiyatı olan 1183.30 dolar/ ons’a kadar ulaştı. Ancak aynı gün sonlanan ABD Merkez Bankası toplantısında Aralık ayında faiz artırımına yeşil ışık yakılması, altınıın adeta uçurumdan yuvarlanmasına neden oldu. Diğer yandan rakibi dolar 1.0898 ile son 2.5 ayın zirvesine ulaştı. Sonraki gün ayağa kalkmaya çalışan altın yeniden ayı piyasasının etkisi altına girdi. Perşembe günü ABD’den açıklanan büyüme verisi beklentileri karşılaşırken, tüketim harcamaları umulanın da üzerine çıkarak yüzde 3.3 artış gösterdi. Bu gelişmeler altının elini kolunu bağlarken, altın iki günde onsta yaklaşık 40 dolar kaybetti. Son işlem günü ABD’nin Chicago Satın Alma müdürleri endeksi oldukça iyi açıklanarak altının bir miktar gevşemesine neden oldu. Haftayı 1141.70 dolar/ons’tan kapatan altın yüzde 1.95 kan kaybetti. Diğer kıymetlilerin de değer kaybına uğradığı haftada, gümüş yüzde 2, platin yüzde 1.78 ve paladyum yüzde 2.93 kayba uğradılar. Euro/dolar çekişmesinde dolar, yüzde 0.06 galip gelirken, diğer bir emtia kalemi olan ham petrol piyasasında, Nymex yüzde 3.57 ve Brent yüzde 2.25 ile yatırımcılarını sevindirdi.

Yakın gelecek altın için iyi gözükmüyor. Aralık’ta faiz artırımı ve öncesinde yavaş yavaş kendini toparlayan ABD ekonomisi ve istenilen seviyelere gelen ekonomik veriler, altını hızlıca 1.080 dolar/ons seviyesine sürükleyebilir. Kısa dönemde traderler yakın takipte olmalı. Kar realizasyonlarının daha ön planda olacağı bir dönem olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018