Altın yatırımcısı tutunuyor

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr


 

Türkiye dışındaki ülkelerde majör ekonomik veriler kötü geliyor. Bizde büyüme ve sanayi üretimi rakamları beklentilerin üzerinde geldi. Enflasyon, cari açık beklentileri düşüyor. Bunlar, konulan hedefler açısından olumludur. İçeride 'yumuşak iniş' konuşulurken, küresel ekonomide işler gittikçe bozuluyor. Şartlar zorlaşıyor. Herkes gemisini yüzdürmeye çalışıyor.
Dış şartların ne kadar anormalleştiğini göstermek için bir örnek verelim. Danimarka Merkez Bankası, mevduat faizini yüzde -0.2 olarak açıkladı. Danimarka'nın küresel ekonomide önemli bir payı yoktur, küçük bir ekonomidir tartışmalarını bir kenara bırakın. Hayatınızda negatif bir politika faizi gördünüz mü? Yakın zamanda İsviçre'nin de negatif faiz açıkladığını görürseniz şaşırmayın.
Bütün bölgelerde eş zamanlı bir yavaşlama yaşanırken, politika yapıcıların manevra alanı 2008 ve 2009 dönemine göre daha sınırlı gözüküyor. Kamu sektörünün borçluluğu, o döneme göre arttı.  Politika tepkisizliğinin bir nedeni de bu. Tabii bu tepkisizlik piyasalarda oynaklık yaratıyor. Bu volatilite bir süre devam edebilir. Görüntü iyice bozulduktan sonra, güçlü politika tepkisi gelebilir.
Dünya ekonomisi için ağır işleri yapacak bir ülke yok. Ne Çin, Hindistan, Brezilya grubu; ne de ABD lokomotif olabilir. Gelişmekte olan ülkeler, kriz öncesi yıllarda bütün yükü çekti. Şimdi kendi dertlerine düştüler. Bu ortamda pozitif olarak görülebilecek nokta, petrolde yaşanan düşüş. Son günlerdeki yukarı harekete rağmen, petrol fiyatı zirveden yüzde 25 aşağıda bulunuyor. Petrol bu açıdan bir dengeleyici olarak görülebilir. Yavaşlamayı ne oranda engelleyebilir? Bu ayrı bir tartışma konusudur.

Etkisini giderek hissettiren yavaşlamanın dışında, AB kaynaklı gelişmeler portföy yatırımları açısından yeni riskler yaratabilir. Ülkelerin duruşları, umutları azaltıyor. İki hafta önceki zirveden sonra açıklanan kararlardan geri adım atılıyor. İspanyol bankalarına sermaye konulması konusunda sözlü bir anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı. Bu hafta üst düzey AB bürokratları, 'AB'de bir banka birliği kurulana kadar, devletler bankalara sağlanacak fonlara garantör olmalı' gibi açıklamalar yaptı. Garantör olma konusu anlamsız, çünkü devletlerin bankaların yükümlülüklerini karşılayacak güçleri yok. Bu konuda başlangıç noktasına dönmüş oluyoruz. Euro bölgesinde 'düzensiz bir dağılma' olasılığı, portföyler için yapılan senaryo analizlerinde daha fazla yer bulabilir.
Küresel ekonomideki yavaşlamaya bakarak, altın dışındaki emtiaların düşük performans göstermesi normal karşılanabilir. Emtialarda iyi performans gösteren tek alt grup, tarımsal emtialar. Önemli bir üretici olan ABD'nin yüzde 60'ının kuraklıkla boğuşması, tarımsal ham maddelerin fiyatlarını oldukça yükseltti. Buradaki gelişmeler dünya fiyatlarını da etkiliyor. Sıra dışı bir durum olarak görülse de, ithalatçı ülkelerde gıda enflasyonu artabilir. 

Altın da yılın ilk yarısında vasat bir performans gösterdi. Sadece yüzde 2'lik bir getiri bıraktı. Geçmiş yıllardaki iyi getirilere alışanlar, hayal kırıklığı yaşıyor. Aylardan beri satış baskısı var. Olumlu taraftan bakarsak; satış baskısı da bir noktada yorulabilir. Altın defalarca kez 1520-1550 dolar bölgesini denedi. Bu bölgedeki güçlü talep, her defasında fiyatı tuttu. Doların çok güçlü olduğu bir piyasada, altın yatırımcısının tutunacağı tek dal bu olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019