Altın yatırımcısı haklı çıktı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

 

Geçtiğimiz hafta piyasalar ilk gün, Japonya'nın mevcut başkanının seçimlerde daha da güçlenerek yeniden başa gelmesiyle gözünü açarken, altın kritik direnç seviyesini kırarak 1348 dolar/ons'a kadar ulaştı. Hafta ortasında ABD'den açıklanan güçlü imalat verileriyle darbe alan altın, son iki gün toparlanmayı başararak haftalık seansı 1333.70 dolar/ons'tan yüzde 2.92 getiri ile tamamladı. Gümüş yüzde 2.44 ile altın’ı takip ederken PGM grubu ise kırmızıda kaldı, altının rakibi dolar yüzde 1.08 oranında kan kaybetti.

Geçtiğimiz haftaya 1297.40 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın ilk işlem saatinde fiyat bandını 1310 - 1320 dolar/ons aralığına taşıdı. Japonya’nın hâlihazırdaki başkanının üst meclis seçimlerinden daha da güçlenerek çıkması, doları yen karşısında zayıflatırken altın’ın ekmeğine yağ sürdü. Teknik alımların da etkisiyle altın 1340 dolar/ons’a kadar uzandı. Salı günü Avrupa’nın güven endeksi öncekine oranla daha iyi açıklanınca, ivme kazanan Euro/dolar paritesiyle birlikte yükselen altın, uzun zamandan sonra 1340 dolar/ons'taki direnç seviyesini aşarak son 4 haftanın en yüksek seviyesi olan 1348.75 dolar/ons'a ulaştı. Hafta ortasında fiyat seviyesini korumaya çalışan altın, ABD piyasalarına geçildiğinde, ülkeden açıklanan imalat sektörü ve yeni konut satış rakamlarının beklentileri aşmasıyla satış yiyerek, ons’ta 32 dolarlık kayıpla 1313 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. Avrupa yakasından da kuvvetli açıklanan ekonomik rakamlar, altın’ın güvenli liman özelliğini bir anda gölgelerken, Perşembe günü altın haftanın en kötü işlem fiyatı olan 1310 dolar/ons'un altına düştü. Almanya’dan açıklanan IFO – genel iş ortamının ölçüldüğü endeksin, üçüncü ayında da yükselmesi, Bölge’nin lokomotif ülkesindeki toparlanmaya işaret ederek risk iştahını artırdı. Altın, Euro ile birlikte sert şekilde yükselerek kaybını telafi etti. Aynı gün, Dünya Altın Konseyi yetkilisi yaptığı açıklamada, Çin’in altın talebinin bu yıl 1000 ton ile rekor kırabileceğini belirtti. Yıllık bazda ilk kez en büyük tüketici olacak ülkede, altın hacmi hem mücevher sektörü hem de yatırım talebinin artmasıyla yükselirken, böylece Çin en büyük tüketici olan Hindistan’ı sollayacak gibi gözüküyor. Son işlem gününe gelindiğinde, Avrupalı yatırımcıların satışlarına maruz kalan altın 1312 dolar/ons'a kadar çekildi. ABD piyasalarında yatırımcılar, yaklaşan FED toplantısında, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşük tutmadaki niyetini bir kez daha vurgulayacağı beklentisiyle dolarda satışa altın’da alışa yöneldiler. Kapanışta 1333.70 dolar/ons’a ulaşan altın haftayı yüzde 2.92 oranında kazançla bitirdi. Gümüş yüzde 2.44 oranında değer kazanırken, platin yüzde 0.14 ve paladyum yüzde 2.88 kayba uğradı. Ham petrol, genel olarak doların zayıflığını fırsat bilmesine rağmen, en büyük ikinci tüketici olan Çin’deki azalan talebe dair endişelerle kan kaybetti. Nymex yüzde 3.13 ve Brent yüzde 1.24 düşüşle haftayı bitirdiler.

Altın, seans içinde 1340 dolar/ons'taki direnç seviyesini kırdı ancak, diğer kıymetli madenlerden özellikle gümüşün yeterli desteğini alamıyor. Ham petrol fiyatlarındaki geri çekilme de, emtia piyasasının desteğini altın'dan eksik ederken ayrıca, Hindistan hükümetinin, cari açığını kapatabilmek için, altın ithalatında daha fazla kısıtlamaya gideceğini açıklaması, sarı metal üzerindeki diğer bir baskı konusu. Altın kritik bir yolun eşiğinde. Bu hafta Çarşamba günü sonlanacak FED toplantısından yeni bir haber beklenmezken, uyumlu politikanın devam edeceği beyanatıyla, altın’ın 1350 dolar/ons’u kırarak yukarı yönelmesini bekliyoruz.

    

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018