Altın, yatırımcılarını sevindiriyor

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta günbegün yükselen bir grafik çizen altın, cuma günü 1388 dolar/ons’a ulaşarak haftayı yüzde 3.12 kazançla bitirdi. Gümüş yüzde 2.5 getiri ile eşlik ederken, paladyum ve platin ise kırmızıda kaldı. 

Altın haftaya 1339 dolar/ons seviyesinden başladı. ABD’li yatırımcıların alımlarıyla yüzünü yukarı dönen altın, Rusya’nın Kırım sınırına asker çıkarmasıyla bölgedeki jeopolitik gerginliğin devam etmesi ve belirsizlik ortamından dolayı altın tercih edildi.

Fiyat bandını 1340-1350 dolar/ons aralığına yükselten altın hafta ortasında 1370 dolar/ons’a ulaştı. Bu seviyede tutunan altın, son gün ABD’den açıklanan verilerle yükselişini sürdürdü.

Michigan Üniversitesi’nin güven ve ekonomik görünüm endeksinde ciddi düşüş kaydedilmesi, altın’ın güvenli liman özelliğini öne çıkararak 1388 dolar/ons’a kadar ulaşmasını sağladı. Kapanışta 1381.80 dolar/ons’ta dengelenen altın haftayı 3.12 kazançla kapatırken gümüş yüzde 2.5 ile eşlik etti.

Platin ve paladyum ise ayı piyasasının etkisinden kurtulamayarak yüzde 1 dolayında kayıp yaşadılar. Euro, dolar karşısında haftayı yüzde 0.3 önde kapattı. ABD Enerji Departmanı’ndan açıklanan verilere göre ham petrolde 6 milyon varilden fazla stok kaydedilmesi, fiyatlar üzerinde baskı oluştururken, Nymex yüzde 3.5 oranında değer kaybetti.

1400 dolar/ons psikolojik seviye

Kırım’ın Rusya’ya katılmasına dair yapılacak seçim ve FED komite toplantı sonuçları bu hafta piyasaların takibinde olacak.

Beklentimiz, altının 1400 dolar/ons psikolojik seviyesini aşarak yükselişine devam edeceği yönünde.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018