Altın yatırımcıları sevindirmeye, üreticileri üzmeye devam ediyor
Cumhur TAŞDELEN - TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ A.Ş.
Güven kaybına uğrayan dolar, altını rekorlara taşıyor. Euro ve diğer önemli paralar karşısında kan kaybetmeyi sürdüren doların boşluğunu dolduran altın geçen hafta, 18 ay aradan sonra tarihi rekoru kırmakla kalmadı 1061.61 dolar/ons'a kadar taşıdı.
Geçen haftaya 1003 dolar/ons seviyelerinden sakin bir giriş yapan altın, akşam saatlerine doğru euro karşısında değer kaybetmeye başlayan dolar ile yukarı yönde hareketlenmeye başladı. Özellikle 3.çeyrek bilançolara yönelik daha iyimser bekleyiş, hisse senetlerine alım getirirken altın, petrol ve diğer emtia fiyatları da yukarı yönde hareketlendi. Altın fiyatlarında yeni bir tarihi zirve heyecanı, salı günü son buldu. Altın, salı günü 18 ay aradan sonra 1032.dolar/ons'u kırarak tarihi zirveyi 1048.69 dolar/ons'a taşıdı. Yeni bir tarihi zirveye imza atan altında ki bu yükselişe, doların rezerv para olma özelliğinin, petrol ihraç eden ve bunlara eşlik eden ülkeler arasında tartışıldığı yönündeki haberler ve erken başlayan enflasyon endişelerinin, etkili olduğunu söyleye biliriz. Verilerin gölgede kaldığı geçen hafta, dolara yönelik endişeler, altın fiyatlarını yeni rekorlara taşıdı. Perşembe günü 1.4817 ile son haftaların en yüksek seviyesine çıkan Euro/Dolar paritesi, altına 1061.61 dolar/ons'la haftanın son tarihi rekoruna imza attırdı. Haftanın son günü Euro/Dolar paritesindeki çekilmeyle birlikte 1044.dolar/ons'a kadar satış gören altın, haftanın kapanışını 1049.20 dolar/ons'dan yaparak, önceki haftaya göre yüzde 4.62 oranında değer kazandı. Doların zayıflığı sadece altını değil, borsa endekslerini, diğer kıymetli maden, temel metal ve petrol fiyatlarını da yükseltti. Dolar, Euro karşısında yüzde 1 oranında gerilerken, Dow Jones Endeksi haftalık bazda yüzde 2.51, NYMEX türü ham petrol fiyatı yüzde 3 arttı. Fiyatların yükseleceği beklentisi ile gümüş fiyatları haftalık bazda yüzde 9.7, platin yüzde 4.17, paladyum yüzde 7.92 oranında değer kazandı. 2009 yılının da en yüksek fiyat seviyelerine ulaşıldığı geçen hafta, temel metal fiyatları da yüzde 4.5 in üstünde yükseliş kaydetti.
Yatırım aracı olarak tercih edilen ve işlem gören altın, rekor fiyat seviyesi ile kriz mağduru kuyum üreticilerini daha fazla zorlarken, fiziksel talebi de baltalıyor. Yatırımcıların eline kalan altın fiyatları, spekülatif olarak da şişirilirken, krizin ve yüksek fiyatların fiziki talebi nasıl etkilediğini dünyanın en büyük altın ithalatçısı ülke Hindistan'ın Eylül ayına ait ithalat rakamlarında görebiliriz. Eylül ayında 35-40 ton civarında gerçekleşen altın ithalatı, 12 sene önce Hindistan altın piyasasının liberalleşmesinden bu yana görülen en düşük seviye olarak kaydedilirken, ülkemizde ise Dünya Altın Konseyi verilerine bakarak takı talebinin, yılın ilk yarısında yüzde 55 oranında gerilediğini göstermesi, üreticilerin yaşadığı zorlukları gözler önüne seriyor. Yüksek fiyatlara, artan işsizliğe ve yoksullaşmaya bağlı olarak gerileyen üreticilerin fiziki talebine rağmen yükselen fiyatlar, daha yükselir mi sorusuyla kafaları karıştırmaya devam ediyor. Ancak bir gerçek var ki her hızlı yükselişin ardından sert dönüşlerin de yaşanması kaçınılmaz olduğudur. Bizce altında sert olmasa da bir düzeltmenin yaşanmasına dair sinyaller arttı.