Altın ve petrol gündemi farklı

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS [email protected]

Çin ve Fed gelişmeleri genel olarak piyasaları şekillendiriyor. Geçen hafta yayımlanan ABD istihdam raporundan sonra, faiz artırım beklentileri değişti. Çin Merkez Bankası’nın altı ay içindeki üçüncü faiz indirimini açıklaması da piyasada iyimserlik yaratıyor. ABD istihdam raporunu herkes kendi açısından değerlendirebilir. Tarım dışı istihdam rakamı beklendiği gibi kritik 200.000 seviyesinin üzerinde geldi. Yani ekonomi istihdam yaratıyor. Diğer taraftan, geçen ayki zayıf tarım dışı istihdam rakamı aşağı yönlü revize edildi. Rapor bir yandan ekonomik büyümeyi gösteriyor, diğer taraftan bu büyümenin faiz artırımlarını başlatacak düzeyde olmadığına işaret ediyor. Hisse senetleri bundan hoşlanmayacak da neden hoşlanacak? Hisse senedi piyasalarının önümüzdeki dönemde de cazibesini koruyacağı söylenebilir. Hisselerin sevdiği konu, pariteler için kafa karışıklığı yaratıyor. Fed’in faizi eninde sonunda artıracak olması güçlü dolar argümanını desteklerken, ekonominin ılımlı biçimde büyümesi faiz artışının zamanını kestirmeyi güçleştiriyor. Bu da, dolarda agresif alım pozisyonları açmak isteyenleri tedirgin ediyor.

Hem Fed’in faiz artırımına geç başlayacağının düşünülmesi, hem de Çin’in gevşek para politikasını genişletmesi emtialara moral veriyor. Emtia grubunda bir istisna olarak, ne yapacağına karar veremeyen altın gösterilebilir. Altın uzun süredir $1175-$1225 gibi dar bir fiyat bandında hareket ediyor. Yükseliş bekleyenler de, düşüş öngörenler de senaryolarının altını dolduramıyorlar. Özellikle Çin’den gelen açıklamalar, emtialara can suyu oldu. Ancak küresel ekonomiden net büyüme sinyalleri gelmiyor. Faiz artırımı da masada duruyor. Buna göre, önümüzdeki dönemde emtia endekslerinde yatay hareketler görülebilir. Altın için bir ekleme daha yapalım. Son günlerde Asyalıların fiziki olarak altın aldıkları spekülasyonu yapılıyor. Doğrudur, kasım ve mart aylarında $1135-$1140 bölgesinde Hindistan ve Çin kaynaklı alımlar oldu. Altın piyasası için zaman zaman yazdığım konuyu bir kez daha belirteyim. Asya kaynaklı alımlar iyidir hoştur da, kalıcı bir trend yaratma konusunda yetersiz kalır. Çinli ve Hintli yatırımcıların fiziksel alımları yedi aydır olduğu gibi altına destek veriyor. Ama bir boğa piyasasının başlaması için farklı faktörlerin devreye girmesi gerekiyor. Bu etkenlerden belki de en önemlisi Batılı yatırımcıların tavrıdır. Avrupalı ve Amerikalı yatırımcılar güçlü alımlar yapmadan altındaki hareketlere temkinli yaklaşılabilir. Batılı yatırımcılar geçtiğimiz günlerde önemli miktarda altın satışı yaptılar. Aynı yatırımcı grubu ocak sonuna kadar müthiş alımlar yapıp, sonrasında hisselere dönmüşlerdi. Kısacası, Amerikalıların ve Avrupalıların portföylerindeki altın ağırlığını artırmaları önemlidir.

Petrolde de ilginç hareketler oluyor. Mart ortasında 52 dolar olan brent petrol fiyatı, 1.5 ay gibi kısa bir sürede 70 dolara yükseldi. Dün itibariyle, petroldeki artış yüzde 25 civarında. Hızlı yükselen petrol, bir dinlenme dönemine girmiş gibi gözüküyor. Grafiksel açıdan brent petrol 70 doların üzerine çıkamıyor. Son yükseliş hareketinde spekülatörler satış pozisyonlarını kapatmak için alım yaptılar. Yeni alım pozisyonları fazla açılmadı. Yükselişin ikinci evresi için taze alımlara ihtiyaç var. Satış pozisyonlarını kapatmak için yapılan alımlar, fiyatı yüzde 30 yükseltebiliyor. Tabii devamı için spekülatörlerin iştahlarının artması lazım. Bu fiyatlamaya 5 Haziran’daki OPEC toplantısına yönelik beklentiler henüz girmedi. Diğer üyelerin, Suudi Arabistan üzerinde yoğun bir baskısı var. Suudilerin petrolün görünümüyle ilgili pozitif ifadeler kullanması dengeyi değiştirebilir. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019