Altın ve kıymetli taşta 7.3 milyar dolar ithalat 12.8 milyar dolar ihrac

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

 

Eylül ayında ihracat şampiyonu gene altın oldu. Bu defa İran'a değil Birleşik Arap Emirlikleri'ne (B.A.E) ihracat yaptık.
Genelde 2012 yılının 9 ayında ihracat artışı bir yıl öncenin aynı dönemine göre 14 milyar dolar arttı. İthalat 5 milyar dolar eksildi. Sonuçta dış ticaret açığı 19 milyar dolar küçüldü. 82 milyar dolardan 63 milyar dolara düştü.

Bunun sonucunda cari açık (döviz açığı) küçülüyor. Cari açığın milli gelire oranı yüzde 10'lardan yüzde 7'lere geriliyor..

Gerçekte biz İran'a altın göndermeden de altın ithal ve ihraç ediyorduk. 2011 yılının 9 ayında altın ve kıymetli taşlar ihracatı 2.3 milyar dolar, ithalatı 5.8 milyar dolar idi.
Geçen yılın aynı döneminde yapılan altın ithalat ve ihracatına göre 2012 yılının ilk 9 ayında altın ithalat ve ihracatındaki artış, ihracatta 10.5 milyar dolar, ithalatta 1.5 milyar dolar.
2012 yılının altın ve kıymetli taş ihracatı 12.8 milyar dolar, ithalatı 7.3 milyar dolar olduğuna göre, demek ki ihracatın bir bölümü stoktan karşılanmış.

Ocak-Eylül dış ticaret rakamlarında önemli olan gelişmeler şunlar:
1) Avrupa Birliği ülkelerine olan ihracatın toplam ihracattaki payı geriliyor.
2) İthalatta gerilemenin kaynağı sanayi üretiminin ana girdileri. Üretim yavaşladığı için daha az girdi ithal ediliyor.

Organik ürünler, eczacılık ürünleri, bakır ve bakırdan eşya, kauçuk ve kauçuk eşya, alüminyum ve alüminyumdan eşya, demir çelik, sentetik ve suni flamentler gibi kalemlerdeki ithalatta 9 ayda yüzde 10 dolayında gerileme görülüyor.
İlk 9 aylık dış ticaret verilerinin kabaca değerlendirilmesi bize gösteriyor ki, dış ticaret açığının ve sonuçta cari açığın küçülmesinde ana etken ekonominin yavaşlamasıdır. İç talebin gerilemesidir.

Altın ve kıymetli maden ihracatının balonu alındığında ihracat artışı 3.5 milyar dolar gibi bir rakama oturmaktadır. Küresel pazarların sarsıntı geçirdiği bir dönemde ihracatın gerilememesi, hatta az da olsa artması başarıdır denilebilir ama, biz pozisyon korumaya değil, dövizde gelir gider trafiğini yapısal olarak değiştirmeye çalışıyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018